Ρεκόρ ημερήσιων ελέγχων για κορονοϊό σημειώθηκε μέσα στις 3 τελευταίες εβδομάδες με την Πολιτεία να παλεύει έντονα με την πανδημία.
Αντίθετα με όσα καταλογίζουν στην Κυβέρνηση για αδιαφορία σχετικά με την εξάπλωση της επιδημίας κορονοϊο΄υ φαίνεται ότι κινούνται οι υγειονομικές αρχές, καθώς μέσα στον Αύγουστο διενεργήθηκαν κατά 61% περισσότερα τεστ έναντι του 5μήνου που είχε προηγηθεί. Βέβαια αυτό δεν θα πρέπει να δημιουργεί εφησυχασμό όπως και η χθεσινή ανακοίνωση λιγότερων από 200 νέων κρουσμάτων, η οποία μπορεί να προκάλεσε την εντύπωση ότι η εξάπλωση της επιδημίας κορονοϊού στην Ελλάδα σημειώνει κάποια υποχώρηση.
Η επιδημία στην Ελλάδα όπως και στις περισσότερες χώρες της υφηλίου καλπάζει, αλλά φαίνεται ότι η Πολιτεία κινείται γρήγορα στη λογική του περιορισμού της. Παρόλ’ αυτά ο σταθερά αυξημένος αριθμός νέων κρουσμάτων προκαλεί έντονο προβληματισμό.
Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι τα στοιχεία που δημοσιεύει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας προκαλούν μια σχετική βεβαιότητα ότι ο πληθυσμός ελέγχεται σε μεγάλο βαθμό. Το συμπέρασμα αυτό διαπιστώνεται στη λεπτομέρεια των ημερήσιων «Εκθέσεων επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορονοϊό (COVID-19)».
Ειδικότερα παραθέτουμε τα επίσημα στοιχεία από τις εκθέσεις αυτές που μπορεί να αναγνώσει κανείς στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ.
Στις 31/7 η έκθεση σημείωνε:
«Δείγματα που έχουν ελεγχθεί στα συνεργαζόμενα με τον ΕΟΔΥ εργαστήρια: Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορονοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν (θετικά και αρνητικά), έχουν συνολικά ελεγχθεί 529855 κλινικά δείγματα, εκ των οποίων τα 6553 (1.4%) ήταν θετικά στον κορονοϊό (συμπεριλαμβάνονται και περισσότερα από ένα δείγματα ανά άτομο που ελέγχθηκε)».
Επίσης χθες 24/8 ανέφερε:
«Δείγματα που έχουν ελεγχθεί στα συνεργαζόμενα με τον ΕΟΔΥ εργαστήρια: Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορονοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν (θετικά και αρνητικά), έχουν συνολικά ελεγχθεί 858138 κλινικά δείγματα, εκ των οποίων τα 9453(1.1%) ήταν θετικά στον κορονοϊό (συμπεριλαμβάνονται και περισσότερα από ένα δείγματα ανά άτομο που ελέγχθηκε)».
Άρα μέσα στον Αύγουστο έγιναν 328283 τεστ (!) ήτοι αύξηση 61% σε σχέση με το διάστημα Φεβρουαρίου – Ιουλίου ή 13.678 τη μέρα όπως αναφέρθηκε και από την Κυβέρνηση. Όντως κανείς σε αυτό το επίπεδο στοιχείων δεν μπορεί να αμφισβητήσει την έντονη προσπάθεια για τον εντοπισμό κρουσμάτων.
Από κει και πέρα υπάρχει όμως και η ανησυχία η οποία φαίνεται και μέσα από τις τοποθετήσεις του καθηγητής Πολιτικής Υγείας στο London School of Economics, Ηλία Μόσιαλου. Ο καθηγητής αναφέρει ότι δεν μπορούμε να βλέπουμε την αντιμετώπιση της πανδημίας χωρίς να παίρνουμε υπόψη μας τις γενικότερες επιπτώσεις. Να μιλάμε για λήψη μέτρων αποσπασματικά, χωρίς να σκεφτόμαστε τις επιπτώσεις στην ανεργία
Ειδικά για τα σχολεία επισημαίνει ότι θα πρέπει «Να υπάρχει ασφαλές πλαίσιο επαναλειτουργίας των σχολείων (εκ περιτροπής διδασκαλία, χρήση της μάσκας, συχνή υγιεινή των χεριών, τήρηση φυσικής απόστασης, διδασκαλία εξ αποστάσεως για τα παιδιά που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες η έχουν γονείς που πάσχουν από σοβαρά χρόνια νοσήματα)»
«Χρειάζεται επομένως εθνική συστράτευση τους επόμενους μήνες, να κατατεθούν συγκεκριμένες προτάσεις από όλους τους πολιτικούς και κοινωνικούς φορείς και την επιστημονική κοινότητα (που υπερβαίνει την ιατρική κοινότητα – η αντιμετώπιση της πανδημίας θα είναι συνθέτη και είναι αναγκαία η διεπιστημονική προσέγγιση) και να είμαστε ψύχραιμοι. Μπορούμε να σταματήσουμε ένα δεύτερο κύμα χωρίς την επιβολή lockdowns, με πρόγραμμα και συντεταγμένες δράσεις της πολιτείας, των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων και φορέων και των πολιτών».
Και μόνο η αναφορά του όρου lockdowns δείχνει την κρισιμότητα της κατάστασης και τ ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.
Πηγή :healthmag.gr