251 νέα κρούσματα σε 12 ημέρες-Η Ξάνθη πηγή της έξαρσης

Την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων στην Θράκη, έχουν θέσει στο μικροσκόπιο οι υγειονομικές αρχές. Θετικά τα στοιχεία στην υπόλοιπη χώρα.
Ιδιαίτερα αυξημένο αριθμό νέων κρουσμάτων κορονοϊού ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ55 συνολικά, το μεγαλύτερο από τις 23 Απριλίου. Το γεγονός αυτό έχει θέσει σε επιφυλακή τις υγειονομικές αρχές προκειμένου να περιορίσουν την έξαρση της επιδημίας η οποία προσδιορίζεται στην περιοχή της Βορειοανατολικής Ελλάδας.
Όπως φαίνεται από τα συγκεντρωτικά στοιχεία που συλλέγει ο ΕΟΔΥ και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, από τις 4 Ιουνίου στην Ελλάδα έχουν επιβεβαιωθεί 251 νέα κρούσματα, εκ των οποία τα 137 εντοπίζονται κυρίως στη Θράκη και δη την Ξάνθη. Με περισσότερα από 100 κρούσματα στο συγκεκριμένο νομό, διαπιστώνει κανείς ότι η έξαρση της επιδημίας στη χώρα και η αλλοίωση της εικόνα αποδίδεται στην μη τήρηση των μέτρων στην περιοχή μετά την άρση της καραντίνας.
Την ίδια ώρα, η περιοχή της Αττικής όπου μέχρι σήμερα έχουν σημειωθεί τα περισσότερα κρούσματα (περίπου το 52,5%) από το σύνολο των 3.203 από την αρχή της πανδημίας, φαίνεται να μην έχει εντοπίσει πάνω από 18 νέα περιστατικά.
Επίσης από τις εισερχόμενες πτήσεις εκτιμάται ότι περίπου 25 άτομα είναι εκείνα τα οποία δεν έχουν την ελληνική υπηκοότητα και βρέθηκαν θετικά στους σχετικούς ελέγχους.
Τα παραπάνω δεδομένα εξετάζουν ενδελεχώς οι υγειονομικές αρχές. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της επιστημονικής κοινότητας είναι θετικό το γεγονός ότι οι εστίες της επιδημιολογικής έξαρσης είναι πολύ συγκεκριμένες. Από την άλλη μεριά αφενός διατείνονται ότι ίσως χρειάζονται πιο αυστηρά μέτρα, αφετέρου αναφέρουν ότι η πορεία της επιδημίας στις συγκεκριμένες περιοχές αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για το τι μπορεί να συμβεί σε μια περιοχή αν δεν υπάρχει συμμόρφωση.
Όπως φαίνεται από τα στοιχεία ΕΟΔΥ και ΠΟΥ, οι περιοχές όπου ο ιός δεν κατάφερε να εξαπλωθεί είναι το Νότιο Αιγαίο (μόλις 11 κρούσματα τα οποία πλέον δεν θεωρούνται ενεργά), τα Επτάνησα (14 κρούσματα επίσης μη ενεργά), το Βόρειο Αιγαίο (15 κρούσματα), η Ήπειρος (16 κρούσματα) και η Κρήτη (21 κρούσματα). Οι εν λόγω γεωγραφικές περιοχές, για την τελευταία τουλάχιστον εβδομάδα, δεν έχουν εμφανίσει καμία αύξηση κρούσματος ενώ διατηρούν από την αρχή της πανδημίας ιδιαίτερα μικρό αριθμό περιστατικών.
Αντίθετα οι περιοχές στη Βόρειο Ελλάδα, έχουν σημειώσει έξαρση και αυτό αποδίδεται στις μουσουλμανικές κοινότητες και την κοινωνικότητα των κατοίκων λόγω του Μπαϊραμιού.
Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες ανακοινώθηκαν 43 νέα κρούσματα κορονοϊού στην περιφέρεια της Ξάνθης, μετά 38 εξ αυτών στο Δήμο Μύκης και ειδικότερα τα 36 στο χωριό Εχίνος, ενώ 5 εντοπίστηκαν στο Δήμο Ξάνθης. Σημειώνεται ότι είναι ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων που ανακοινώνεται σε μία μέρα μετά τις 23 Απριλίου και τα περισσότερα τα οποία έχουν εντοπιστεί στον Εχίνο. Μάλιστα λόγω της έξαρσης της επιδημίας εκεί, ο ΕΟΔΥ «επέστρεψε» στην ημερήσια έκδοση επιδημιολογικού δελτίου.
Συνολικά από τα 55 νέα κρούσματα που ανακοινώθηκαν πριν λίγο από τον ΕΟΔΥ, τα 6 αφορούν στο Νομό Ροδόπης, και μάλιστα λόγω αυτών αποφασίστηκαν χθες μέτρα από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, 3 εντοπίζονται σύμφωνα με πληροφορίες στην Πέλλα και 2 στην Αττική.
Θετικό πάντως θεωρείται το γεγονός ότι μόνο 1 κρούσμα εντοπίστηκε σε ταξιδιώτη πτήσης, ο οποίος είναι λογικά τουρίστας καθώς καταγράφεται ως άτομο χωρίς μόνιμη κατοικία στην Ελλάδα.
Πηγή : healthmag.gr

Κοινοποίηση
Scroll to Top