Πολύ ζέστη, ξηρασία και κοροναϊός : Ένα δύσκολο καλοκαίρι προ των πυλών για Ευρώπη και Ελλάδα

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Mετεωρολογικό Οργανισμό (WMO) έρχεται ένα αρκετά καυτό καλοκαίρι στο βόρειο ημισφαίριο. «Τους πρώτους μήνες του έτους, όλα έδειξαν ότι το 2020 θα ήταν μια από τις πιο ζεστές χρονιές από τότε που ξεκίνησαν οι μετρήσεις» δήλωσε η εκπρόσωπος του οργανισμού Κλερ Νούλις, στη Γενεύη. Η εκπρόσωπος της WMO τόνισε ότι τα κύματα θερμότητας αυξάνονται λόγω της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής.
Ακόμη και αν η πανδημία του κοροναϊού το καθιστά ιδιαίτερα δύσκολο, οι πόλεις και οι δήμοι πρέπει από τώρα να προετοιμαστούν για την προστασία των πολιτών. Και αυτό γιατί απαγορεύονται τόσο οι συναθροίσεις, όσο και η λειτουργία κλιματιστικών κάτι που κάνει δυσκολότερη την αντιμετώπιση ενός καύσωνα.
Αναπάντητο μένει το ερώτημα του πώς είναι προετοιμασμένα τα νοσοκομεία να αντιμετωπίσουν τα περιστατικά θερμοπληξίας σε συνδυασμό με εκείνα του κοροναϊού.
Ανάλογες είναι και οι προβλέψεις της μετεωρολογικής ιστοσελίδας AccuWeather, για το φετινό καλοκαίρι σύμφωνα και με την μακροπρόθεσμη εποχική πρόβλεψη που κάνει για την Ευρώπη.
Όλη η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με την απειλή υψηλών θερμοκρασιών και ξηρασίας, με εξαίρεση τις βρετανικές νήσους και το δυτικό κομμάτι της Νορβηγίας που βρέχεται από τον Ατλαντικό, όπου οι μετεωρολόγοι του AccuWeather προβλέπουν περιόδους με καταιγίδες, εξίσου επικίνδυνες και τους θερινούς μήνες.
Αν και οι μακροπρόθεσμες προβλέψεις συνεχίζουν να αντιμετωπίζονται με σκεπτικισμό από μεγάλο μέρος της επιστημονικής κοινότητας, καθότι έχουν μεγάλο βαθμό επισφάλειας, παρόλα αυτά ως τάση, με δεδομένες και τις προειδοποιήσεις του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού, έχουν ιδιαίτερη σημασία.
Σύμφωνα λοιπόν με την ομάδα της οποίας ηγείται ο επικεφαλής επί 26 χρόνια της εταιρείας, Τζέισον Νίκολς, η ανάλυση για τον καιρό του επερχόμενου καλοκαιριού στην Ευρώπη στη βάση των δεδομένων δύο δεκαετιών δείχνει ότι το φετινό καλοκαίρι προμηνύεται καυτό, με υψηλές θερμοκρασίες και ξηρασία, μοτίβο που θα κυριαρχήσει και σε όλη την Ελλάδα.
Υπάρχει, μάλιστα, εκτίμηση για παρατεταμένες περιόδους, όπου η θερμοκρασία θα παραμένει μεταξύ 30 και 40 βαθμών Κελσίου στο μεγαλύτερο μέρος των Βαλκανίων και της Bόρειας Ιταλίας.
Σύμφωνα με τα μοντέλα του AccuWeather, πιο επικίνδυνο αναμένεται το καλοκαίρι για την Ιβηρική Χερσόνησο, που βίωσε ένα βροχερό φινάλε του χειμώνα και της άνοιξης, ειδικά Μάρτιο και Απρίλιο. Η βροχή ευνόησε τους αποθέτες νερού, ωστόσο οι αυξημένες βροχοπτώσεις οδήγησαν σε ένα ξέσπασμα της βλάστησης που θα μετατραπεί σε εν δυνάμει… προσάναμμα το καλοκαίρι με τις αναμενόμενες υψηλές θερμοκρασίες, κάνοντας ακόμα πιο επικίνδυνο από το σύνηθες το ξέσπασμα δασικών πυρκαγιών σε Ισπανία και Πορτογαλία.
Ζέστη και ξηρασία είναι το μοτίβο που διακρίνεται προ των πυλών για το μεγαλύτερο μέρος κυρίως του ευρωπαϊκού Νότου, αλλά και τη Γερμανία και τη Γαλλία, που θα μπορούσε να ρίξει σε πολύ χαμηλά επίπεδα τη στάθμη των ποταμών, δημιουργώντας προβλήματα στα πλοία που διασχίζουν τους υδάτινους δρόμους της Ευρώπης, αν και όχι στα επίπεδα που είχαν διαπιστωθεί το 2018 και 2019.
Αν οι προβλέψεις επιβεβαιωθούν, θα υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις και στην αγροτική παραγωγή σε πολλές χώρες, όπως για παράδειγμα στην Ουκρανία, η οποία απώλεσε το 2,6% της χειμερινής παραγωγής λόγω των ασυνήθιστα ξηρών συνθηκών που επικράτησαν στη χώρα και ίσως δει μείωση και των βροχοπτώσεων που καταγράφονται συνήθως στη χώρα και τους θερινούς μήνες. Μια προειδοποίηση με ιδιαίτερη σημασία, καθώς η Ουκρανία είναι ο έκτος μεγαλύτερος εξαγωγέας σιταριού και ο τέταρτος μεγαλύτερος καλαμποκιού.
Από την άλλη, οι επικίνδυνες καλοκαιρινές καταιγίδες, οι λεγόμενες «flash floods» με καταρρακτώδεις βροχές, ανέμους ακόμα και χαλάζι, λόγω και των ιδιαίτερα ξηρών συνθηκών, θα μπορούσαν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στη Δυτική Ευρώπη, ειδικά σε περιοχές της Βόρειας Γαλλίας και της Πολωνίας, αλλά επίσης στη Δανία και τη Γερμανία.
Σύμφωνα με την πρόβλεψη του AccuWeather, στην «επικίνδυνη ζώνη» βρίσκονται πόλεις όπως το Παρίσι, η Πράγα, οι Βρυξέλλες, το Βερολίνο και η Βαρσοβία. Για τις βρετανικές νήσους η αμερικανική ιστοσελίδα «βλέπει» βροχές που θα μπορούσαν να τερματίσουν τις παρατεταμένες περιόδους με θερμοκρασίες πάνω από τον μέσο όρο. Το ίδιο σκηνικό αναμένεται και για τμήμα της Νορβηγίας, ενώ η υπόλοιπη Σκανδιναβική Χερσόνησος αλλά και οι χώρες της Βαλτικής θα ζήσουν ένα ζεστό καλοκαίρι, όχι όμως στην ακραία μορφή του.
Αν επαληθευτεί αυτό το μοτίβο, υπάρχει, όπως επισημαίνουν οι μετεωρολόγοι του AccuWeather, σοβαρός κίνδυνος να επαναληφθεί και φέτος το σκηνικό των δασικών πυρκαγιών, με τη Σουηδία και τη Φιλανδία να βρίσκονται πιο κοντά στην απειλή, ειδικά για το δεύτερο μισό του φετινού καλοκαιριού.
Πηγή: economico.gr

Κοινοποίηση
Scroll to Top