Κορονοϊός: Ο απολογισμών των 1.008 ωρών της καραντίνας

Πως διαμορφώθηκε ο επιδημιολογικός χάρτης της Ελλάδας. Ποιες περιοχές επλήγησαν περισσότερο.
Σε ισχύ από σήμερα η μερική άρση των περιορισμών που επιβλήθηκαν πριν από 6 εβδομάδες για την ανακοπή της πορείας της επιδημίας του κορονοϊού στη χώρα και με την ευκαιρία αυτή ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων κ. Νίκος Χαρδαλιάς ανέφερε συγκεκριμένα στοιχεία για την πορεία της επιδημίας στην Ελλάδα. Από τα στοιχεία διαφαίνεται σε ποιες περιοχές στη χώρα ο ιός ήταν περισσότερο επιθετικός, ενώ φαίνεται και που θα επικεντρωθεί και η προσοχή των υγειονομικών αρχών για τον έλεγχο της διασποράς.
Σύμφωνα με τον υφυπουργό, τα συνολικά στατιστικά στοιχεία αυτών των 42 ημερών που αφορούν στην εξάπλωση του ιού είναι.
Συνολικά είχαμε 2.626 κρούσματα. Από αυτά 1.040 είναι αυτή τη στιγμή ενεργά, 330 νοσηλεύονται, 710 αναρρώνουν κατ΄ οίκον. Από τα υπόλοιπα 1.586 μη ενεργά κρούσματα, 497 συνάνθρωποί μας νοσηλεύτηκαν και πήραν εξιτήριο, 945 ανάρρωσαν κατ΄ οίκον και δυστυχώς 144 δεν τα κατάφεραν.
Σε σχέση με την γεωγραφία των κρουσμάτων. Από τα 2.626 κρούσματα,
1.496 – δηλαδή ποσοστό 55,9%- ήταν στην Αττική.
237 ήταν σε δομές φιλοξενίας ή οικισμούς ειδικών ομάδων πληθυσμού.
198 ήταν στην κεντρική Μακεδονία,
160 στη δυτική Μακεδονία,
125 σε πλωτά μέσα,
94 στη δυτική Ελλάδα,
93 στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη και λιγότερα στις υπόλοιπες περιφέρειες.
Σε επίπεδο περιφερειακών ενοτήτων, νομών: Κανένα κρούσμα δεν υπήρχε στην Ευρυτανία, στη Λακωνία και στη Φωκίδα.
Τα περισσότερα κρούσματα είχαν η Καστοριά 85, η Κοζάνη 71, η Ξάνθη 52, η Λάρισα 50 και η Ηλεία 48.
Στην πρώτη 15αδα των δήμων που είχαν κρούσματα
πρώτος είναι ο Δήμος Αθηναίων με 314,
η Κηφισιά με 116,
η Θεσσαλονίκη με 85,
η Καστοριά με 79,
ο Δήμος Φιλοθέης-Ψυχικού με 73,
ο Δήμος Πειραιά με 59,
ο Δήμος Χαλανδρίου με 52,
ο Δήμος Γλυφάδας με 49,
ο Δήμος Περιστερίου με 46,
ο Δήμος Λαρισαίων με 42,
Πατρέων με 38,
Νέας Σμύρνης με 37,
Αμαρουσίου 36,
Νέας Ιωνίας 35,
Ξάνθης 34 και
Εορδαίας 31.
Από αυτούς τους δήμους, 7 – ήτοι η Κηφισιά, η Καστοριά, η Φιλοθέη-Ψυχικό, το Χαλάνδρι, η Ξάνθη, η Εορδαία και η Νέα Ιωνία Αττικής- παρουσιάζουν έντονο επιδημιολογικό ενδιαφέρον λόγω ιδιομορφίας της τοπικής διασποράς και της σχέσης του αριθμού των κρουσμάτων με τον αριθμό του πραγματικού γενικού πληθυσμού του δήμου.
Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, «1.008 ώρες ολοκληρώνονται αύριο στις 6:00 το πρωί, που καθολικά οι Έλληνες αποδείξαμε ότι όταν στεκόμαστε ενωμένοι είμαστε ικανοί για το καλύτερο, είμαστε ικανοί για το καλύτερο και αποδείξαμε με σύνεση, σοβαρότητα, περισσή αυταπάρνηση και γενναιότητα ότι μπορέσαμε να σπάσουμε την αλυσίδα μετάδοσης του ιού. Αποδείξαμε ότι όλοι μπορούν να μάθουν από εμάς».
Τόνισε δε πως αν μέχρι σήμερα το μεγάλο μας στοίχημα ήταν το να μείνουμε σπίτι, το στοίχημα των επόμενων ωρών, των επόμενων ημερών, των επόμενων εβδομάδων είναι πιο δύσκολο, πιο σύνθετο, αλλά εξαιρετικά σημαντικό. Να μείνουμε ασφαλείς. Να μη δώσουμε χώρο και τρόπο στον ιό να μεταδοθεί. Στη νόσο να εξαπλωθεί. εγχείρημα δύσκολο, γιατί προερχόμαστε όλοι από μία περίοδο ψυχικής, αλλά και ψυχολογικής κόπωσης.
Εγχείρημα σύνθετο, γιατί οι κανόνες είναι αρκετοί και επιβάλλεται προσοχή, αλλά και συνέπεια στην τήρησή τους. Εγχείρημα όμως εξαιρετικά σημαντικό, γιατί το αποτέλεσμά του θα κρίνει τα πάντα για τις ζωές, την καθημερινότητά μας, την ίδια την πατρίδα μας.
Επίσης ο υφυπουργός ήταν απόλυτος αναφέροντας ότι  αν δεν τηρήσουμε τους κανόνες ο κίνδυνος για νέα κρούσματα, νέες εστίες εξάπλωσης, νέα σημεία έξαρσης είναι ορατός, αν όχι δεδομένος.
«Ο κίνδυνος για φρένο στην αποκλιμάκωση των μέτρων ή για νέα περιοριστικά μέτρα, φαντάζει μονόδρομος. Οι επιστροφές στις καταστάσεις και τους περιορισμούς που σήμερα βιώνουμε και που από αύριο στις 06:00 το πρωί θέλουμε να αφήσουμε πίσω μας, θα είναι δυστυχώς αναπόφευκτοι» προειδοποίησε.
«Τηρούμε τους κανόνες; Προχωράμε μπροστά και παίρνουμε πίσω και σταδιακά τις ζωές μας. Δεν τους τηρούμε; Γυρίζουμε πίσω στις δύσκολες και ψυχοφθόρες καταστάσεις που για 6 εβδομάδες τώρα ζήσαμε» ανέφερε και διευκρίνισε:
Πρώτη γραμμή. Τηρούμε τους κανόνες ατομικής προστασίας, υγιεινής αλλά και ευθύνης. Χέρια πλένουμε, αποστάσεις κρατάμε, μάσκες φοράμε, είτε όπου είναι απαραίτητο, είτε όπου αυτό συνιστάται.
Δεύτερη γραμμή. Τηρούμε τους κανόνες μετακίνησης και κοινωνικής επαφής. Δεν μετακινούμαστε άσκοπα και χωρίς λόγο. Δεν φεύγουμε εκτός του νομού και των ορίων που επιτρέπεται. Δεν συγχρωτιζόμαστε με παρέες και φίλους πλέον των 10 ατόμων.
Από το newsroom του Healthmag.gr

Κοινοποίηση
Scroll to Top