Ανακοινώθηκαν άλλοι δύο θάνατοι. «Μένουμε σπίτι» για να μην γίνουμε Ιταλία

Οι πολίτες δεν πήραν το μήνυμα και η κυβέρνηση προχώρησε σε … αναγκαστικά μέτρα. Μπαίνουμε σε βαθιά νερά, λένε οι ειδικοί που προετοιμάζονται για ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων του κοροναϊού. Σχεδιασμοί ακόμα και για πλωτά νοσοκομεία
Σε καραντίνα βρίσκεται από χθες ολόκληρη η χώρα, με τα κρούσματα του κοροναϊού να αυξάνονται ραγδαία, ενώ ανακοινώθηκαν άλλοι δύο θάνατοι, θύματα του ιού. Πρόκειται για έναν ηλικιωμένο άνδρα (πληροφορίες αναφέρουν ότι ήταν 90 ετών) ο οποίος κατέληξε μετά από σοβαρές επιπλοκές πνευμονίας στο νοσοκομείο Πτολεμαΐδας και ένα 67 χρονο στη Ζάκυνθο που είχε επισκεφθεί τους Αγίους Τόπους.
Η πολιτεία να βρίσκεται σε κατάσταση ύψιστης επιφυλακής και οι πολίτες αναγκάζονται σε κατ οίκον “αυτοπεριορισμό” ( μέχρι στιγμής ), αλλάζοντας αιφνίδια όλες τις συνήθειες που συνθέτουν τη λεγόμενη καθημερινότητα: Από τον τρόπο και τις συνθήκες της εργασίας μέχρι την ψυχαγωγία, τις επαφές με οικογένεια και φίλους, τις ρουτίνες και τα χόμπι.
Όλες οι εκτιμήσεις των ειδικών επιστημόνων συντείνουν στο συμπέρασμα ότι το αμέσως επόμενο διάστημα οι αντοχές του ΕΣΥ θα δοκιμαστούν δεινά, ενώ ήδη βλέπουν το φως της δημοσιότητας τρομακτικά σενάρια – που ήδη, ωστόσο, βρίσκονται αποτυπωμένα σε χαρτί – για πλωτά νοσοκομεία,αλλά και μετατροπή των μισών από τα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου σε χώρους που θα  περιθάλπουν αποκλειστικά περιστατικά κοροναϊού.
·         Η κυβέρνηση, δια του αρμοδίου Λοιμωξιολόγου κ. Σωτήρη Τσιόδρα, ανακοίνωσε χθες ότι τα κρούσματα στη χώρα έχουν φτάσει τα 190. Την ίδια ώρα,  οι τηλεφωνικές κλήσεις στον ΕΟΔΥ φτάνουν καθημερινά τις 20.000, από πολίτες που ζητούν να πληροφορηθούν πως θα κινηθούν, είτε έχοντας ήδη κάποια συμπτώματα ήδη για το ενδεχόμενο να εκδηλώσουν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.
Η πλειονότητα των πολιτών δεν πήρε το μήνυμα
Υπό το βάρος της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων, η κυβέρνηση αποφάσισε χθες να φέρει πιο μπροστά το νέο πακέτο μέτρων που είχε συζητηθεί αλλά παρέμενε σε εκκρεμότητα, για κλείσιμο εστιατορίων, καφέ, μπαρ κλ. Στην καθημερινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και με τη συμμετοχή της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και του κ. Τσιόδρα κρίθηκε αναγκαίο να υπάρξει άμεση εφαρμογή, καθώς η πλειονότητα των πολιτών δεν πήρε το μήνυμα με το κλείσιμο των σχολείων, συμπεριφερόμενη ως να πρόκειται για αργία και όχι για καραντίνα.
Μετά, λοιπόν,  από ομόφωνη εισήγηση της επιτροπής λοιμωξιολόγων – επιδημιολόγων, το Υπουργείο Υγείας αποφάσισε την επέκταση των προληπτικών μέτρων κατά της επέκτασης του κοροναϊού, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος ευρύτερης διασποράς.
Όπως εξήγησε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, η  απόφαση κρίθηκε αναγκαία για δύο λόγους: Πρώτον γιατί παρουσιάστηκαν σε διαφορετικές περιοχές της χώρας νέα κρούσματα και δεύτερον διότι τα μέτρα περιορισμού και αυτοπεριορισμού δεν τηρούνται από μέρος του πληθυσμού, θέτοντας σε κίνδυνο την κοινότητα. Το αποτέλεσμα των προσπαθειών κατά του κοροναϊού θα κριθεί εν μέρει από το κατά πόσο οι πολίτες θα επιδείξουν ατομική ευθύνη και συλλογική συνείδηση.
Με αυτά τα δεδομένα από σήμερα, 14 Μαρτίου θα είναι κλειστά για δύο εβδομάδες:
• Εμπορικά κέντρα, πολυκαταστήματα και εκπτωτικά χωριά
• Καφετέριες, καφενεία, μπαρ και επιχειρήσεις εστίασης, με εξαίρεση τις υπηρεσίες delivery και take-away
• Κέντρα διασκέδασης
• Κινηματογράφοι, θέατρα, αίθουσες θεαμάτων
• Βιβλιοθήκες
• Μουσεία, αρχαιολογικοί και ιστορικοί χώροι
• Πρακτορεία τυχερών παιγνίων, καζίνο, λέσχες παιγνίων με την εξαίρεση τους πλανόδιους πωλητές και τα διαδικτυακά τυχερά παιχνίδια
• Αθλητικές εγκαταστάσεις, αθλητικοί όμιλοι, πολιτιστικοί όμιλοι και σωματεία (εξαιρούνται οι ανοιχτοί χώροι μεμονωμένης άθλησης όπως θα διευκρινιστεί στην ΚΥΑ)
• Θεματικά πάρκα (λούνα πάρκ κλπ) / εξαιρούνται οι δημόσιοι ανοιχτοί χώροι αναψυχής.
• Κουρεία, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής-μασάζ, οίκοι ανοχής, κέντρα δερματοστιξίας (τατουάζ) και τρυπήματος δέρματος/σώματος
Αντίθετα, θα παραμείνουν ανοιχτά:
• Άλλες επιχειρήσεις λιανεμπορίου
• Λιανεμπόριο τροφίμων (π.χ. σούπερ μάρκετ)
• Λαϊκές αγορές
• Φούρνοι και ζαχαροπλαστεία χωρίς τραπεζοκαθίσματα
• Φαρμακεία
• Ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας
• Καφετέριες κατά το μέρος που κάνουν διανομή προϊόντων και take away
• Ξενοδοχεία (αυστηρά για εξυπηρέτηση των τουριστών που διαμένουν στα καταλύματά τους με δυνατότητα να ρυθμίζουν τη λειτουργία των μπαρ και εστιατορίων που λειτουργούν εντός ώστε να μην προκύπτει μαζική συνάθροιση πελατών)
• Τράπεζες (με ειδικές οδηγίες για άδεια παρουσίας έως 5 άτομα σε κάθε κατάστημα / γκισέ με μέτρα προστασίας, δυνατότητα επιμήκυνσης ωραρίου και καταβολή συντάξεων σε περισσότερες ημέρες / λειτουργίες πχ δανείων σε απογευματινές ώρες και σύσταση για διαδικτυακές συναλλαγές)
• Τηλεφωνικά κέντρα με ειδικές οδηγίες για απόσταση τουλάχιστον δύο μέτρων μεταξύ των εργαζομένων
• Ζωολογικοί και βοτανικοί κήποι με γενικές οδηγίες από ΕΟΔΥ
• Εκκλησίες, μονές και άλλοι θρησκευτικοί χώροι. Τη Δευτέρα συνέρχεται εκτάκτως η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος και η επιθυμία είναι να προβεί σε ορθή αυτορύθμιση όσον αφορά τη λειτουργία των λατρευτικών χώρων και των ναών για την προστασία της υγείας των πολιτών
Μέτρα για υπαλλήλους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες
·         Ευπαθείς ομάδες δημοσίων υπαλλήλων μεταφέρονται σε γραφεία που δεν εξυπηρετούν απευθείας το κοινό εφόσον εργάζονται σε θέσεις παροχής υπηρεσιών ή θα εργάζονται εξ αποστάσεως.
·         Καρκινοπαθείς και μεταμοσχευμένοι θα απουσιάζουν δικαιολογημένα από την εργασία τους αν δεν μπορούν να δουλέψουν εξ αποστάσεως ή εργάζονται από το σπίτι τους με τηλε-εργασία.
 Η στάση των πολιτών
Η κυβέρνηση παρακολουθεί συνεχώς, μαζί με τον ΕΟΔΥ, τις εξελίξεις και ανάλογα προχωρά σε επιπρόσθετες δράσεις και μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού. Πέραν αυτού όμως, απαιτείται η μέγιστη συμμόρφωση όλων ώστε τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί να εφαρμόζονται και να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής.
Πρόκειται για μία πρωτόγνωρη περιπέτεια για ολόκληρο τον πλανήτη και η προσωπική ευθύνη του καθενός και της καθεμιάς έχει καθοριστική σημασία. Νοοτροπίες που χαρακτηρίζονται από το «δε βαριέσαι», το «δεν με νοιάζει» και το «εγώ θα κάνω αυτό που θέλω’», παραβαίνοντας τους κανόνες, είναι επικίνδυνες.
Σε συνθήκες πανδημίας και έναντι ενός ιού ο οποίος αποδεδειγμένα μεταδίδεται γρήγορα κι εύκολα, ο καθένας φέρει την ευθύνη όχι μόνο για τον εαυτό του αλλά και για το κοινωνικό σύνολο. Δεν χρειάζεται βεβαίως πανικός, αλλά ούτε εφησυχασμός που ισοδυναμεί με ανευθυνότητα.
190 κρούσματα, 11 εκ των οποίων “ορφανά”
Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση τα κρούσματα στη χώρα ανέρχονται σε 190, τα 11 κρούσματα είναι «ορφανά», δηλαδή δεν μπορεί να εντοπιστεί η πηγή μετάδοσης του ιού, και εννέα από αυτά είναι από την Αττική.
Πέντε ασθενείς είναι διασωληνωμένοι ενώ μέχρι σήμερα έχουν γίνει περισσότεροι από 2.700 εργαστηριακοί έλεγχοι.
47 ασθενείς που νόσησαν από κοροναϊό κρίθηκε ότι πρέπει να παραμείνουν στο νοσοκομείο και εξακολουθούν να νοσηλεύονται.
Πηγή: economico.gr

Κοινοποίηση
Scroll to Top