Για να μην υπάρξουν προβλήματα, λόγω έξαρσης του κοροναϊού, η έναρξη ισχύος της συγκεκριμένης διάταξης ξεκινά τρεις μήνες από την έναρξη ισχύος του νόμου.
Περιορισμοί στη χορήγηση αντιβιοτικών, περιλαμβάνονται σε τροπολογία στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για τη Δημόσια Υγεία.
Στην τροπολογία, που παρατίθεται πιο κάτω, επισημαίνεται πως οι τρόποι διάθεσης των αντιβιοτικών φαρμακευτικών προϊόντων είναι οι ακόλουθοι:
Με “περιορισμένη” αιτιολογημένη ιατρική συνταγή, φυλασσόμενη επί διετία, μόνο για νοσοκομειακή χρήση ή με έναρξη της θεραπείας σε νοσοκομείο και δυνατότητα συνέχισης εκτός νοσοκομείου, υπό την παρακολούθηση ιατρού.
Με “ειδική” αιτιολογημένη ιατρική συνταγή, φυλασσόμενη επί διετία, για τις κεφαλοσπορίνες τρίτης γενεάς (από του στόματος χορηγούμενες), νεότερες κινολόνες (από του στόματος χορηγούμενες), νεότερες κινολόνες (για τοπική οφθαλμική χρήση), νεότερες κινολόνες (για τοπική ωτική χρήση), νεότερες κινολόνες (για δερματολογική χρήση).
Με απλή ιατρική συνταγή για τα υπόλοιπα αντιβιοτικά, ιδίως παλαιά, ευρέως χρησιμοποιούμενα, καθώς και για την εξακολούθηση της θεραπείας εκτός νοσοκομείου, αντιβιοτικού περιορισμένης ιατρικής συνταγής, η έναρξη χορήγησης του οποίου γίνεται σε νοσοκομείο.
Με την τροπολογία, επιβάλλεται ο κανόνας της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης αντιβιοτικών, σε συνδυασμό με την υποχρέωση φύλαξης επί διετία κάθε εκτελεσθείσας συνταγής που περιέχει αντιβιοτικό.
Στην αιτιολογική έκθεση επισημαίνεται πως η παρέμβαση αποσκοπεί στην αναβάθμιση της προστασίας της δημόσιας υγείας, αποτρέποντας την υπερβολική και αναίτια χρήση τους, η οποία έχει ως αποτέλεσμα όχι μόνο την άσκοπη επιβάρυνση του ανθρώπινου οργανισμού, αλλά και την επιζήμια για το σύνολο του πληθυσμού ανάπτυξη της μικροβιακής αντοχής.
Προβλέπονται, επίσης, υποχρεωτικά πεδία, τα οποία πρέπει να συμπληρώνονται ηλεκτρονικά, όπως η χορήγηση, η δοσολογία, η ποσότητα, η διάρκεια της θεραπείας και η ταξινόμηση των συνταγογραφούμενών αντιβιοτικών, σύμφωνα με τη μεθοδολογία που ακολουθείται από τη Διεθνή Στατιστική Ταξινόμηση Νοσημάτων και Συναφών Προβλημάτων Υγείας (International Classification of Diseases – ICD).
Πρόκειται για μία κωδικοποίηση των νοσημάτων από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Η κατά τα ανωτέρω κωδικοποίηση, που αρχικά έχει ως σκοπό την όσο το δυνατόν καλύτερη ανάλυση και επεξεργασία των ιατρικών διαγνώσεων παγκοσμίως, χρησιμεύει επιπλέον στην ομαδοποίηση και ανάλυση διαγνώσεων για επιδημιολογικούς λόγους.
Για να μη δημιουργηθούν λειτουργικές δυσχέρειες από τη μετάβαση στο σύστημα της ηλεκτρονικής χορήγησης, λόγω της έξαρσης του κοροναϊού, αλλά και πρόσθετες δυσχέρειες στην χορήγηση, αντιβιοτικών στους ασθενείς, η έναρξη ισχύος της συγκεκριμένης διάταξης ξεκινά τρεις μήνες από την έναρξη ισχύος του νόμου.
Επιπλέον Πληροφορίες
Πηγή : iatronet.gr