FacebookTwitterViberWhatsAppE-mailΠερισσότερα…
Σε ένα κυκεώνα υποβάλλονται ασθενείς λόγω της έλλειψης φαρμάκων, καθώς είναι σε αναμονή έως και 20-25 ημέρες μέχρι να βρεθεί το απαραίτητο για την υγεία τους φάρμακο, όπως καταγγέλλει ο ΦΣΘ.
Σε αδιέξοδο βρίσκονται αρκετοί ασθενείς, όπως περιγράφει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, καθώς δεν βρίσκουν ποτέ το αναγκαίο φάρμακο και αναγκάζονται να επισκεφθούν ξανά τον θεράπων ιατρό για να τους δώσει νέα φαρμακευτική αγωγή.
Καθώς η εκτέλεση της συνταγής είναι στον αέρα, πολλοί από τους ασθενείς μένουν χωρίς τη φαρμακευτική αγωγή τους.
Ο ΦΣΘ στηλιτεύει το γεγονός ότι οι ελλείψεις φαρμάκων σχεδόν για όλες τις παθήσεις έχει καταστεί καθημερινή πραγματικότητα. Προς εξυπηρέτηση των ασθενών οι φαρμακοποιοί προσφέρονται να βρουν το πολυπόθητο σκεύασμα ρωτώντας συναδέλφους τους ακόμη και εκτός της πόλης.
«Οι ελλείψεις φαρμάκων δημιουργούν ανυπέρβλητα εμπόδια στην εξυπηρέτηση των ασθενών, καθώς σπάνια μία συνταγή μπορεί να εκτελεστεί πλήρως, αφού σχεδόν πάντα λείπει τουλάχιστον ένα σκεύασμα από όσα αναγράφονται σε αυτήν» διαμαρτύρεται ο ΦΣΘ.
Μάχη με τον χρόνο δίνουν οι φαρμακοποιοί καθώς «οι συνταγές λήγουν χωρίς να εκτελεστούν», οπότε οι ασθενείς πρέπει να επισκεφθούν ξανά το γιατρό τους για την επανέκδοση της συνταγής τους.
Σε πρόβλημα που χρονίζει αναφέρεται ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Διονύσιος Ευγενίδης σε δήλωσή του, σχολιάζοντας ότι «παρά το γεγονός ότι το δημοσιοποιούμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα, όχι μόνο παραμένει άλυτο, αλλά επιδεινώνεται, ταλαιπωρώντας τους φαρμακοποιούς και θέτοντας σε κίνδυνο τους ασθενείς».
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΦΣΘ, κοινός παρανομαστής των φαρμάκων που είναι σε έλλειψη αποτελεί το γεγονός ότι «πρόκειται για φάρμακα πολυεθνικών εταιρειών, τα οποία πωλούνται στην Ελλάδα σε τιμές πολύ πιο χαμηλές σε σχέση με το εξωτερικό, γεγονός που αυξάνει κατακόρυφα το εξαγωγικό ενδιαφέρον τους».
Ο ΦΣΘ «βάζει στο κάδρο» τον ΕΟΦ, αφού οι φαρμακευτικοί σύλλογοι μέσω του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, έχουν αποστείλει «την πλήρη λίστα των φαρμάκων που παρουσιάζουν έλλειψη και μειωμένη επάρκεια και πλέον η ευθύνη για τη λύση του προβλήματος είναι στα χέρια του ΕΟΦ».
Πηγή : virus.com.gr