Γραμμή Βοήθειας και στήριξης για τον Φαρμακοποιό από τον ΠΦΣ

Το περιθώριο για βελτίωση είναι μεγαλύτερο εάν οι ίδιοι οι φαρμακοποιοί μπουν στη διαδικασία να αξιοποιήσουν περισσότερο τα εργαλεία που παρέχει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος
  
Σημαντική ανταπόκριση φαίνεται να έχει βρει το Help Desk, η νέα υπηρεσία που δημιούργησε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος με στόχο την παροχή βοήθειας στην επίλυση των προβλημάτων της καθημερινότητας που αντιμετωπίζουν τόσο οι κατά τόπους Φαρμακευτικοί Σύλλογοι της χώρας όσο και μεμονωμένα οι φαρμακοποιοί – μέλη τους.
Το Γραφείο Βοήθειας (για να μην ξεχνάμε και την όμορφη ελληνική μας γλώσσα) το οποίο μετά από μία πιλοτική λειτουργία δύο μηνών έχει ξεκινήσει να παρέχει συστηματικά τους τελευταίους δυόμιση μήνες τις υπηρεσίες του, φαίνεται πως πράγματι ήρθε να καλύψει υπάρχουσες ανάγκες.
Το DailyPharmaNews μίλησε με την ψυχή της νέας αυτής υπηρεσίας του ΠΦΣ, την κ. Κατερίνα Κοσιαρά, η οποία από τα γραφεία του Συλλόγου προσπαθεί καθημερινά εκτός Σαββάτου και Κυριακής, από τις 8 το πρωί μέχρι και τις 2 το μεσημέρι να λύσει απορίες και να βρει με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα λύσεις στα προβλήματα της δύσκολης καθημερινότητας του φαρμακοποιού. 
Η κ. Κοσιαρά είναι πτυχιούχος Χημικός, με προϋπηρεσία ως βοηθός φαρμακείου, η οποία έλαβε ειδική εκπαίδευση στον ΕΟΠΥΥ και σε Φαρμακευτικούς Συλλόγους, σε θέματα, όπως συνταγογράφηση Φαρμάκων και Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων, εκτέλεση και υποβολή συνταγών και γνωματεύσεων στο ΕΔΑΠΥ, και άλλα προκειμένου να ανταποκριθεί σε αυτόν της το ρόλο. Και φαίνεται ότι αυτό την έχει βοηθήσει να ανταποκριθεί στη μεγάλη ζήτηση που υπάρχει για την προσφερόμενη υπηρεσία.
Κατά μέσο όρο το Help Desk δέχεται γύρω στα 25 τηλεφωνήματα την ημέρα. Υπάρχουν μέρες που γίνονται περισσότερα ειδικά προς το τέλος του μήνα που υπάρχει κλείσιμο ταμείων.
Τα θέματα στα οποία καλείται να προσφέρει τη βοήθειά της η κ. Κοσιαρά σε ό,τι αφορά τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους είναι θέματα που έχουν να κάνουν κυρίως με διευκρινήσεις σε στοιχεία και έγγραφα που μπορεί να έχει στείλει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος. Για τους μεμονωμένους φαρμακοποιούς δε, τα ερωτήματα έχουν να κάνουν με συνταγές φαρμάκων, αναλωσίμων κτλ.
Στο μεγαλύτερο ποσοστό των θεμάτων που τίθενται υπάρχει αντιμετώπιση καθώς, όπως αναφέρει η κ. Κοσιαρά, «προσπαθούμε να είμαστε άμεσοι και να απαντάμε σε όλους μέσα στην ημέρα».
Τα πιο δύσκολα ζητήματα έχουν να κάνουν με περιπτώσεις που αφορούν το εάν είναι σωστή η συνταγογράφηση των ιατρών, το εάν είναι σωστές οι ποσότητες των φαρμάκων που έχουν συνταγογραφήσει, γενικά θέματα που έχουν να κάνουν με τη συνταγογράφηση των ιατρών και δυσκολεύουν τον φαρμακοποιό. Βεβαίως, διευκρινίζει η κ. Κοσιαρά, το εάν είναι σωστή η ποσότητα του φαρμάκου, το εάν χρειάζεται μία έξτρα γνωμάτευση είναι ζητήματα που γνωρίζει καλύτερα ο γιατρός και γι’ αυτό σε αυτές τις περιπτώσεις ψάχνουμε κυρίως μέσω του Τμήματος Εκκαθάρισης των Συνταγών του ΕΟΠΥΥ να βρούμε τις απαντήσεις, όπου γνωρίζουν αρκετά καλά αυτά τα ζητήματα.
Οι τρόποι που έχουν στη διάθεσή τους οι ενδιαφερόμενοι για να επικοινωνήσουν με το Γραφείο Βοηθείας (HelpDesk) του ΠΦΣ είναι μέσω τηλεφώνου (210-3410372),  ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (Email: ask@pfs.gr) ή μέσω της εφαρμογής άμεσης απάντησης (chat) από το νέο site του ΠΦΣ (www.pfs.gr).
Η κ. Κοσιαρά αναφέρει πως «στην πλειοψηφία τους οι επαφές γίνονται μέσω τηλεφώνου.  Αυτό εξυπηρετεί καλύτερα γιατί δίνεται η δυνατότητα, όπως εξηγεί να ζητάμε περισσότερες αναγκαίες πληροφορίες ώστε να μπορούμε να χειριστούμε στη συνέχεια καλύτερα και πιο αποτελεσματικά τα ζητήματα που μας θέτουν αυτοί που μας καλούν».
Οι περισσότεροι που καλούν είναι από επαρχία. Ελάχιστοι καλούν από Αθήνα ή από άλλες μεγάλες πόλεις. Σε ό,τι αφορά τις ηλικίες τηλεφωνούν και πιο νέοι αλλά και μεγαλύτεροι σε ηλικία φαρμακοποιοί, οι οποίοι κατά κύριο λόγο αντιμετωπίζουν θέμα στο πώς να περάσουν τις συνταγές και γενικότερα πιο διαδικαστικά θέματα, που έχουν να κάνουν και με τη χρήση του υπολογιστή, όπου με τη χρήση της εφαρμογής team viewer η κ. Κοσιαρά μπορεί να παρέμβει αποτελεσματικά στην επίλυση των όποιων προβλημάτων.
Σε ορισμένες βεβαίως από αυτές τις πιο εύκολες περιπτώσεις, όπου είναι γνωστή η διαδικασία επίλυσής ενός προβλήματος ίσως χρειαστεί λίγος χρόνος παραπάνω για κάποια διευκρίνιση ούτως ώστε να δοθεί μία απόλυτα ακριβής απάντηση σε αυτόν που επικοινωνεί με το HelpDesk διευκρινίζει η κ. Κοσιαρά.
Πιο δύσκολες είναι οι περιπτώσεις στις οποίες «εάν χρειάζεται κάποια γνωμάτευση, τι πρέπει να αφορά, τι πρέπει να γράφεται στη γνωμάτευση και εάν επίσης υπάρχουν κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του φαρμάκου και χρειάζονται περισσότερες πληροφορίες οι φαρμακοποιοί». 
Η άποψή της κ. Κοσιαρά είναι ότι «οι βοηθοί φαρμακείου έχουν γνώσεις, λαμβάνουν αρκετά καλή εκπαίδευση ωστόσο η εμπειρία τους δίνει μεγαλύτερη σιγουριά και τους βοηθά περισσότεροΊσως θα ήταν χρήσιμο για τους φαρμακοποιούς και γενικότερα για όσους εργάζονται στο χώρο του φαρμακείου, να υπάρχει μία πιο ολοκληρωμένη εκπαίδευση από τον ΕΟΠΥΥ, κυρίως όσον αφορά τα συστήματα που θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν».
Βεβαίως, όπως λέει η ίδια, υπάρχει ένας Οδηγός από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο και από τον ΕΟΠΥΥ,  τους οποίους όμως οι φαρμακοποιοί φαίνεται ότι δεν χρησιμοποιούν.
Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Απόστολος Βαλτάς μιλώντας στο DailyPharmaNews για τη λειτουργία του Γραφείου Βοηθείας τόνισε ότι πρόκειται για μία από τις προσπάθειες που καταβάλλει η διοίκηση του ανώτατου συνδικαλιστικού οργάνου των φαρμακοποιών του πάγκου να βοηθήσει ουσιαστικά όποιον το έχει ανάγκη να μπορεί να ανταπεξέλθει καλύτερα στα προβλήματα της καθημερινότητας του φαρμακείου. Πέρα από το Help Desk ο ΠΦΣ προχώρησε στην ανανέωση της ιστοσελίδας του στο διαδίκτυο ώστε να είναι περισσότερο εύχρηστη και λειτουργική για όσους την επισκέπτονται ενώ δημιούργησε ακόμη μία δωρεάν Ηλεκτρονική εφαρμογή άμεσης πληροφόρησης (Application) για Android και iOs, η οποία είναι διαθέσιμη για εγκατάσταση στο playstore / app store μέσα από την οποία ο χρήστης μπορεί αφενός να ενημερωθεί άμεσα για τα βασικά θέματα επικαιρότητος μέσω της αρχικής σελίδας ή να εστιάσει στην κατηγορία που τον ενδιαφέρει και αφετέρου του δίνει τη δυνατότητα μέσω ηχητικής ειδοποίησης (notification) να ενημερώνεται άμεσα για τα τελευταία νέα του κλάδου.
«Πιστεύουμε στην συνεχή εξέλιξη του Φαρμακείου και στην αξιοποίηση των σύγχρονων τεχνολογιών για να διατηρηθεί η Επιστήμη μας στο βάθρο των υπηρεσιών Υγείας και το Φαρμακείο να επιβιώσει στο έντονα ανταγωνιστικό περιβάλλον» τονίζει ο κ. Βαλτάς. «Με γνώμονα τον εκσυγχρονισμό  θα συνεχίσουμε την προσπάθεια μας αυτή στην οποία επιθυμούμε να σας κάνουμε κοινωνούς και αποδέκτες των δράσεων μας. Παράλληλα συνεχίζουμε  με μεγαλύτερη ένταση την διεκδίκηση για τα θεσμικά μας θέματα τώρα που έληξαν τα μνημονιακά χρόνια. Είμαστε αποφασισμένοι να  μετεξελίξουμε και να εκσυγχρονίσουμε το ελληνικό φαρμακείο. Κάνουμε πράξη τις δεσμεύσεις μας και συνεχίζουμε όλοι μαζί.
Σε ό,τι αφορά δε ειδικά το Help Desk ο κ. Βαλτάς σημειώνει ότι ο ΠΦΣ ήδη αξιοποιεί τα δεδομένα που λαμβάνει, προκειμένου να συστηματοποιήσει την προσπάθεια επίλυσης των προβλημάτων και να την διευκολύνει. «Ο ΠΦΣ μέσω του Help Desk καταγράφει και αναδεικνύει τα προβλήματα του edapy, στη συνέχεια τα κατηγοριοποιεί και απευθύνεται στις αντίστοιχες υπηρεσίες και προωθεί την επίλυσή τους». 

Κοινοποίηση
Scroll to Top