ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Εκλογές Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής

 Μία αναμέτρηση με ιδιαίτερο ενδιαφέρον
Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο
Οι επικείμενες εκλογές στον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αττικής την ερχόμενη Κυριακή 24 Νοεμβρίου είναι λογικό να θεωρούνται από πολλούς κρίσιμες για τα τεκταινόμενα στο συνδικαλιστικό χώρο των φαρμακοποιών, καθώς αφορούν τον μεγαλύτερο -με μεγάλη διαφορά σε αριθμό φαρμακείων από τον δεύτερο- φαρμακευτικό σύλλογο της χώρας. Περίπου ο ένας στους τρεις φαρμακοποιούς της χώρας είναι μέλος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής. Στις εκλογές όμως αυτές δεν κρίνεται μόνο το ποιος θα διοικήσει τον συγκεκριμένο Σύλλογο αλλά και το πώς θα διαμορφωθούν οι δυνάμεις μέσα στο εκλεκτορικό σώμα, που τον ερχόμενο Μάιο θα κληθεί να εκλέξει τη νέα διοίκηση του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου. Επιπλέον οι ανακατατάξεις που υπήρξαν λόγω της αποχώρησης από την παράταξη του νυν- και κυρίαρχου εδώ και περίπου δυόμιση δεκαετίες -προέδρου του Συλλόγου κ. Κώστα Λουράντου, σημαντικών ονομάτων που είχαν πορευτεί μαζί του τα τελευταία χρόνια, έχουν δημιουργήσει σε πολύ κόσμο την αίσθηση ότι ίσως αυτές οι εκλογές να οδηγήσουν σε ένα τελείως διαφορετικό σκηνικό, κάτι βεβαίως που μένει να φανεί από το αποτέλεσμα της κάλπης.
Το DailyPharmaNews θέλοντας να συμβάλλει στην καλύτερη δυνατή ενημέρωση των φαρμακοποιών που καλούνται με την ψήφο τους να αποφασίσουν για το μέλλον τους και το μέλλον του Συλλόγου τους, αποφάσισε να κάνει ένα μικρό αφιέρωμα σε αυτές τις εκλογές.
Επικοινώνησε με όλους τους υποψηφίους και συγκεκριμένα τους κ.κ. Κωνσταντίνο Λουράντο, («Ανεξάρτητη Φαρμακευτική Συμμαχία»), Στυλιανό Καλογερόπουλο, («Ανεξάρτητη Κίνηση Φαρμακοποιών Αττικής»), Ιωάννη Δαγρέ, («Νέος Δρόμος Φαρμακοποιών Αττικής») και Αρχοντούλα Συψά – Τσιρωνά («Αγωνιστική Πρωτοβουλία Φαρμακοποιών») και μας απάντησαν σε πέντε κομβικές ερωτήσεις. Εδώ, θα διαβάσετε τις απόψεις τους και το όραμά τους για τον Φαρμακευτικό Σύλλογο.
*Η σειρά παρουσίασης των απαντήσεων έγινε με βάση την αλφαβητική σειρά των ονομάτων των συνδυασμών. Για την σωστή παρουσίαση όλων των υποψηφίων, ζητήσαμε την άποψη και των κ.κ. Γιαννόγλου, Μανωλόπουλου και Καβαλάρη, οι οποίοι δεν μας έστειλαν τις απαντήσεις τους.
Διαβάστε τις ερωτήσεις και κρίνετε τις απαντήσεις
1.     Στις 24 Νοεμβρίου διεξάγονται οι εκλογές για το νέο Δ.Σ. στον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αττικής. Ποια θεωρείτε ότι είναι ιεραρχικά τα μεγαλύτερα προβλήματα που απασχολούν τους Φαρμακοποιούς και ποιες είναι οι θέσεις της παράταξης σας πάνω σε αυτά;
2.     Τι κάνατε ως παράταξη τα τελευταία τρία χρόνια για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων, ώστε να δίνετε τα εχέγγυα ότι μπορούν, οι φαρμακοποιοί μέλη του Συλλόγου, να σας εμπιστευθούν ως ανθρώπους που πραγματικά μπορείτε να προσφέρετε;
3.     Η συμμετοχή στις τελευταίες εκλογές ήταν χαμηλή. Πόσο μεγάλη σημασία έχει για εσάς η μεγάλη συμμετοχή των φαρμακοποιών στην εκλογική διαδικασία και τι πιστεύετε ότι θα βοηθήσει ουσιαστικά σε αυτό;
4.     Ποιες θα πρέπει να είναι οι άμεσες προτεραιότητες της νέας διοίκησης;
5.     Ποιο είναι το κυρίαρχο στοιχείο που θεωρείτε ότι δίνει δυναμική στην παράταξή σας στις εκλογές;
ΑΡΧΟΝΤΟΥΛΑ ΣΥΨΑ – ΤΣΙΡΩΝΑ
Επικεφαλής του Συνδυασμού
«Αγωνιστική Πρωτοβουλία Φαρμακοποιών»
1.     Το βασικό πρόβλημα είναι η αξιοπρεπούς επιβίωση των μικρομεσαίων φαρμακείων που αποτελούν και την πλειοψηφία του κλάδου. Είναι αυτά που παρέχουν αυτή τη στιγμή ένα τεράστιο δίκτυο που καλύπτει τους ασφαλισμένους και στα απομακρυσμένα σημεία της χώρας. Η διάλυση αυτού του δικτύου, το κλείσιμο πολλών φαρμακείων και η παράδοση του χώρου σε μεγάλα συμφέροντα είναι εξαρχής ο βασικός στόχος των μνημονιακών πολιτικών που οδήγησαν στην απορρύθμιση του επαγγέλματος. Πρωτεργάτες της απορρύθμισης του επαγγέλματος ήταν φυσικά ο Λοβέρδος με την απελευθέρωση/αποδιοργάνωση του ωραρίου και συνέχισαν οι Άδωνις και Χατζηδάκης, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ, με την κατακρεούργηση του ιδιοκτησιακού, το άνοιγμα σε ιδιώτες, την πολυιδιοκτησία κλπ. Αυτά τα μνημονιακά μέτρα πρέπει άμεσα να ακυρωθούν. Είναι αναγκαία η επαναφορά ρυθμισμένου κοινού ωραρίου για όλους και η διατήρηση της ιδιοκτησίας αποκλειστικά σε φαρμακοποιούς.
Ένα επίσης σημαντικό θέμα αφορά το κομμάτι της ύλης του φαρμακείου που έχει επιτραπεί να διακινείται πλέον κι εκτός φαρμακείου. Εμείς πιστεύουμε ότι όλα τα φάρμακα πρέπει να διακινούνται αποκλειστικά από το φυσικό χώρο του φαρμακείου Να κλείσει οριστικά ο δρόμος διακίνησης των φαρμακευτικών σκευασμάτων, από άλλα κανάλια, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών φαρμακείων.
Η απελευθέρωση των τιμών στα ΜΗΣΥΦΑ, πάρα τα όσα επικαλούνταν οι θιασώτες της «ελεύθερης» αγοράς έχει ουσιαστικά οδηγήσει στην εκτίναξη των τιμών τους. Όλη αυτή η μεθοδευμένη πορεία διαμορφώνει ένα περιβάλλον στο οποίο η ψαλίδα ανάμεσα στα μικρομεσαία φαρμακεία και στα μεγαλοφαρμακεία ανοίγει συνεχώς κι ακόμα δεν έχουμε δει το έργο ως το τέλος.
Επαναφορά διατίμησης σε όλα τα φάρμακα,
κατάργηση των ασφαλιστικών τιμών και των λιστών που οδηγούν σε αύξηση των συμμετοχών και επιβαρύνουν τους ασφαλισμένους. Υπάρχουν μια σειρά άλλα σημαντικά ζητήματα της καθημερινής δουλειάς, οι συνεχείς ελλείψεις βασικών φαρμάκων, το πρόβλημα με την σύμβαση των Ιατροτεχνολογικών. Προτείνουμε σταθερές χονδρικές/λιανικές τιμές με ποσοστό κέρδους 35%. Ενιαία και σταθερή ημερομηνία πληρωμής για όλους. Να μη μας επιβαρύνουν λάθη και παραλήψεις ιατρών και συστήματος.
Καταγγέλλουμε επίσης την απόφαση του ΠΦΣ να διακινούνται τα ΦΥΚ από τα φαρμακεία, με μοναδικό σκοπό την εξυπηρέτηση των επικοινωνιακών σχεδίων της κυβέρνησης.
Είμαστε ενάντια τις προσπάθειες απαξίωσης του πτυχίου μας και του ρόλου μας, που επιχειρείται με το σύστημα των μοριοδοτήσεων και τη συμμετοχή του ΠΦΣ σε αυτές τις διαδικασίες, με μοχλό το ΙΔΕΕΑΦ. Είπαμε ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ, αλλά χωρίς να είναι στόχος κι αυτοσκοπός τα μόρια.
Επίσης ένα σημαντικό πρόβλημα έχει προκύψει με τη διάλυση του ΤΣΑΥ και τις ασφαλιστικές εισφορές αλλά και τα λανθασμένα ειδοποιητήρια Διαφωνήσαμε με την τακτική των διοικήσεων να εξαντλούν τη δράση τους σε οδηγίες, για το πως οι συνάδελφοι, θα πληρώσουν τα λάθος ποσά. Η θέση μας ήταν, ότι τα συλλογικά όργανα έπρεπε να απαιτήσουν, την απόσυρση των ειδοποιητηρίων και να καλύψουν νομικά τα μέλη μας
Απόσυρση του ν. Κατρούγκαλου και όλων των νόμων που οδήγησαν στην καταλήστευση του ΤΣΑΥ. Ιατροφαρμακευτική κάλυψη και συντάξεις με βάση τις σύγχρονες ανάγκες. Αποκλειστικός πυλώνας η Δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση. Όχι, στα επαγγελματικά Ταμεία ασφάλισης που ισοδυναμούν με ιδιωτική ασφάλιση που λίγοι θα μπορούν να πληρώσουν. Όχι, σε ασφαλιστικό τύπου Πινοσέτ.
Ως εργαζόμενοι στον τομέα της Υγείας και ως ασφαλισμένοι στεκόμαστε ενάντια στην πολιτική που ετοιμάζεται να εφαρμόσει η κυβέρνηση της ΝΔ με παράδοση δημοσίων δομών σε ιδιώτες, με συρρίκνωση περαιτέρω του προϋπολογισμού που θα αφορά δαπάνες Υγείας, με νέα βάρη να πέφτουν στις πλάτες των ασφαλισμένων.
2.     Η ΑΠΦ προσπάθησε με παρεμβάσεις στα όργανα που συμμετέχει να συμβάλλει στην υπεράσπιση των συμφερόντων του μικρομεσαίου φαρμακείου Λειτούργησε με διαφάνεια δημοσιοποιώντας τις αποφάσεις των οργάνων, πρακτική που ενοχλεί  πολλούς.
  • Απαιτούσαμε πάντα την πλήρη ενημέρωση των συναδέλφων για τα τρέχοντα σημαντικά ζητήματα και τη συμμετοχή τους στη λήψη αποφάσεων μέσα από μαζικές διαδικασίες (γενικές συνελεύσεις ,ημερίδες )
  • Για το πρόσφατο θέμα με τα ΦΥΚ, καταψηφίσαμε την απόφαση του ΠΦΣ (αναλυτική τοποθέτηση στο www.agprot.wordpress.com). Παρά το ότι το ΔΣ του ΦΣΑ είχε θέση κατά της δωρεάν διακίνησης ΦΥΚ, η πλειοψηφία των εκλεκτόρων  στην ΓΣ του ΠΦΣ, ψήφισαν ΝΑΙ.
  • Ζητήσαμε επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης ιατροτεχνολογικών προϊόντων με απαίτηση για σταθερές χονδρικές-λιανικές τιμές και ποσοστό κέρδους. Ταυτόχρονη πληρωμή όλων και σε συγκεκριμένες ημερομηνίες. Να μην μας επιβαρύνουν παραλείψεις των γιατρών και αδυναμίες ελέγχου του συστήματος(αρ. πρωτ. 443/16-2-2017 στον ΠΦΣ)
  • Καταγγείλαμε την προσπάθεια απαξίωσης του πτυχίου μας  μέσω μοριοδότησης σεμιναρίων τύπου ΙΔΕΕΑΦ (αρ.πρωτ. 14/16-2-17 στον ΠΦΣ). Λέμε ΝΑΙ στην επιμόρφωση και στη συνεχιζόμενη εκπαίδευση αλλά χωρίς να συνδέεται με την αξία του  πτυχίου ή να οδηγεί σε διαχωρισμό των φαρμακείων και υποβάθμιση του πτυχίου. Στα πλαίσια αυτά προτείναμε και πραγματοποιήθηκε με δωρεάν συμμετοχή και το σεμινάριο ΚΑΡΠΑ στα μέλη του ΦΣΑ με έξοδα του Συλλόγου.
  • Καταψηφίσαμε τους προϋπολογισμούς του ΦΣΑ, ζητώντας να μειωθεί η υπερβολική συμμετοχή 0,25% σε 0,1%. Ομοίως και τους προϋπολογισμούς του ΠΦΣ γιατί διαφωνήσαμε με την ίδρυση ΑΕ που χρηματοδοτούνται αφειδώς με χρήματα όλων μας, χωρίς  οποιαδήποτε πρόσβαση μας  στη διαχείριση τους αλλά και με την πεποίθηση ότι τα  συνδικαλιστικά όργανα δεν είναι εμπορικές επιχειρήσεις
  • Ομοίως αντιδράσαμε για το θέμα των υπέρογκων εισφορών του ΤΣΑΥ (www.agprot.wordpress.com)
3.     Αυτοί που είναι εναντίον της πολιτικής είναι υπέρ της πολιτικής που τους επιβάλλεται, έλεγε ο Μπρεχτ… Οπότε νομίζω τα λέει όλα περιεκτικά. Από την άλλη τα πράγματα είναι αρκετά κρίσιμα για τα μικρομεσαία φαρμακεία και η ψαλίδα ανοίγει συνεχώς εναντίον μας άρα πρέπει να φροντίσουμε να υπάρχουν εκπρόσωποι μας στα νέα ΔΣ.
Κανείς δεν θα υπερασπιστεί το μέλλον μας, αν δεν το υπερασπιστούμε ΕΜΕΙΣ. ΔΙΝΟΥΜΕ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ –ΟΧΙ ΣΤΑ ΛΟΓΙΑ. ΥΠΕΡΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΤΑ  ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ ΤΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ
4.     Νομίζω ότι εξάγεται αυτό και από την απάντηση στο πρώτο ερώτημα. Πρώτη προτεραιότητα είναι να λειτουργήσει υπέρ των συμφερόντων των μικρομεσαίων φαρμακείων με ένα πλαίσιο σαν αυτό που περιγράφηκε.
Η πρόσφατη απόφαση του ΠΦΣ για τα ΦΥΚ,  μοναδικό σκοπό  έχει να εξυπηρετήσει τα επικοινωνιακά σχέδια της κυβέρνησης  και δεν έχει καμία σχέση με κοινωνική ευαισθησία. Αυτοί  που έχουν οδηγήσει σε αυτή την κατάσταση τη Δημόσια Υγεία και τα Νοσοκομεία,  με τη συνεχή συρρίκνωση του προϋπολογισμού για την  Υγεία, στο όνομα της εξυπηρέτησης των αιματηρών πλεονασμάτων για την ΕΕ και το ΔΝΤ, δεν μπορούν να μας «πουλάνε» ευαισθησία.
Επίσης συχνά πλασάρεται ως λύση στην επιβίωση μας, το λεγόμενο φαρμακείο υπηρεσιών ή η αναβάθμιση μας μέσω  πιστοποιήσεων. Η φιλολογία περί συνενώσεων έχει πια καταστεί κενό γράμμα  και το φαρμακείο των  υπηρεσιών είναι άλλο ένα παραμύθι για να κρύψει την πραγματικότητα που είναι  ότι πλέον  η επιβίωση του μικρομεσαίου φαρμακείου γίνεται συνεχώς δυσκολότερη. Διαμορφώνεται ένα περιβάλλον  στο οποίο  η ψαλίδα ανάμεσα στα μικρομεσαία φαρμακεία και τα μεγαλοφαρμακεία ανοίγει συνεχώς.
5.     Είμαστε ένα σχήμα πολυσυλλεκτικό, με φαρμακοποιούς που ζούμε και δουλεύουμε καθημερινά πίσω από τον πάγκο. Ταυτόχρονα όμως είμαστε κοντά στην κοινωνία. Στους αναγκαίους κοινωνικούς αγώνες για να βγει η χώρα από  την  κατάσταση στην οποία μας οδήγησαν  οι μνημονιακές κυβερνήσεις των τελευταίων ετών, οι οποίες σε  απόλυτη σύμπνοια με το κεφάλαιο, το ΔΝΤ και την ΕΕ  φτωχοποιούν την κοινωνική πλειοψηφία στο  όνομα ενός  πλαστού χρέους, που παρά τις θυσίες του ελληνικού λαού αυξάνει ενώ τα μνημόνια μετατρέπονται σε μόνιμη «επιτροπεία» μέχρι το 2060.
 Η προηγούμενη κυβέρνηση  των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ  άσκησε μια ακραία αντεργατική και αντικοινωνική πολιτική. Οδήγησε στην επαναφορά  της ΝΔ στην εξουσία αφού νομιμοποίησε τη  λογική   της ΤΙΝΑ, του ευρωμονόδρομου, των αιματηρών πλεονασμάτων, της μόνιμης λιτότητας, του ξεπουλήματος και της ιδιωτικοποίησης της δημόσιας περιουσίας και του εναπομείναντος κοινωνικού κράτους.
Τώρα η νέα κυβέρνηση της ΝΔ εκφράζει τις πιο ακραίες νεοφιλελεύθερες συνταγές. Πίσω από την ψευδεπίγραφη ανάπτυξη για όλους του Μητσοτάκη, κρύβεται ο στόχος για νέα υπερκέρδη των επιχειρηματικών ομίλων πάνω στα ερείπια της κοινωνικής φτώχειας, της ανεργίας και της μαζικής μετανάστευσης.
*Η κ. Συψά δεν ήθελε να δημοσιεύσει φωτογραφία της
ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ,
Επικεφαλής του Συνδυασμού
«Ανεξάρτητη Κίνηση Φαρμακοποιών Αττικής»

1.     Οι θέσεις μας για το φαρμακείο που μας αξίζει, το φαρμακείο της νέας εποχής, έχουν ιεραρχηθεί και έγκαιρα γνωστοποιηθεί από την ΑΚΙΦ.
Θέματα διαφάνειας, ανταποδοτικότητα, κατάργηση Rebate & ειδικού Rebate (0,8%). Άλλα θέματα που επίσης μας απασχολούν και τα έχουμε προτάξει, είναι η επαναφορά του ποσοστού κέρδους, η επιστημονική αμοιβή για ενιαία χαμηλή εισφορά (προς αντικατάσταση του 0,25), το ενιαίο ωράριο λειτουργίας για όλα τα φαρμακεία, η κατοχύρωση του ετήσιου ελέγχου από ορκωτούς λογιστές, η επαναφορά έκπτωσης από φαρμακοβιομηχανίες, συνεταιρισμούς και αποθήκες, ληξιπρόθεσμες οφειλές κ.α.
Το φαρμακείο είναι και πρέπει να παραμείνει ιδιοκτησία ανεξάρτητου φαρμακοποιού. Ο φαρμακοποιός είναι επάγγελμα – λειτούργημα, με μεγάλη προσφορά στην Ελληνική κοινωνία.
Η σχέση πελάτη – ασθενή αλλά και ασφαλισμένου με το φαρμακείο – φαρμακοποιό, είναι μια ιδιαίτερη σχέση ζωής, σχέση εμπιστοσύνης. Ως γνωστόν, τα τελευταία χρόνια υπάρχει πτώση του τζίρου και κατά συνέπεια κρίση ρευστότητας. Υπάρχουν φαρμακεία υπό πίεση, χρεωκοπημένα, υπερχρεωμένα ή και άμεσα εξαρτημένα από τα ταμεία, συνεπώς, μη βιώσιμα.
2.     Αναδείξαμε θέματα μέσα από το Δ.Σ. και τις Γ.Σ. χωρίς να υπολογίσουμε το προσωπικό κόστος. Θέματα τα οποία θα διατηρήσουμε στην πρώτη γραμμή έως την επίλυσή τους. Φλέγοντα ζητήματα, όπως: Ιδιοκτησιακό καθεστώς, Ανεξαρτησία φαρμακείου, Θεσμικό πλαίσιο, Σταθερή λιανική τιμή, Αποκλειστικότητα διάθεσης φαρμάκων, Βιωσιμότητα ΤΣΑΥ και εξασφάλιση των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των ασφαλισμένων και Αξιοποίηση των αποθεματικών του Ταμείου Αλληλεγγύης για την στήριξη των φαρμακείων, αποτελούν το περίγραμμα των θέσεών μας. Τέλος, σημαντική θεωρώ την πρότασή μας για ανανέωση του Δ.Σ. με μέγιστη θητεία Προέδρου δύο τριετίες. Ως φαρμακοποιοί λοιπόν, θα συνεχίσουμε να είμαστε πάντα δίπλα στον ασφαλισμένο & τον ασθενή, πάντα στο πλευρό του πολίτη.
3.     Η συμμετοχή είναι υποχρέωση αλλά και αναφαίρετο δικαίωμα, που, σε καμία περίπτωση, δεν πρέπει να απεμπολήσουμε λόγω απογοήτευσης από τα μέτρα που έχουν κατά καιρούς ληφθεί εναντίον του φαρμακείου. Αυτό λοιπόν οφείλουμε να το ανατρέψουμε.
Συνεπώς, η μεγάλη συμμετοχή στις Γ.Σ. του Φ.Σ.Α έχει κυρίαρχο και καθοριστικό ρόλο. Αντικατοπτρίζει την βούληση της πλειοψηφίας των μελών μας τα οποία έχουν κα πρέπει να έχουν λόγο και άποψη. Όλες οι αποφάσεις του Δ.Σ. του ΦΣΑ, καθώς και οι Γ.Σ. , ζητάμε να αναρτώνται στο site του ΦΣΑ, ενώ οι Γενικές Συνελεύσεις του ΦΣΑ, να πραγματοποιούνται Κυριακή.
4.     Υπάρχουν προβλήματα χρονίζοντα, θεσμικά, επιστημονικά κ.α., που καλούμαστε να επιλύσουμε τάχιστα, με στόχο την αναβάθμιση της θέσης του φαρμακοποιού, στο νέο τοπίο που έχει διαμορφωθεί.
Οι καιροί απαιτούν εγρήγορση και αυξημένη ευθύνη, αγώνα για τη βιωσιμότητα του Ελληνικού φαρμακείου, μαχητικότητα αλλά και ευελιξία στις όποιες διαπραγματεύσεις.
5.     Αγωνιστικότητα, διαφάνεια και ξεκάθαρες θέσεις είναι οι αλήθειες που προτάσσουμε.Αυτό που επιχειρήσαμε και θα συνεχίσουμε να κάνουμε είναι να αναδείξουμε τον ρόλο μας με οργανωμένο τρόπο, με συσπείρωση και πολύ περισσότερο  καλή και διαρκή επαφή με την κοινωνία και τους ασφαλισμένους.
Θέλουμε και μπορούμε να αναδείξουμε περεταίρω το φαρμακευτικό λειτούργημα και μέσω αυτού το φαρμακείο των υπηρεσιών.
ΚΩΣΤΑΣ ΛΟΥΡΑΝΤΟΣ,
Επικεφαλής του Συνδυασμού
«Ανεξάρτητη Φαρμακευτική Συμμαχία»

1.     Δεν υπάρχουν μεγάλα και μικρά προβλήματα γιατί το κάθε ένα από αυτά, συναθροισμένο με τα υπόλοιπα δημιουργούν μια συνεχώς μεγαλύτερη προβληματική συσσώρευση. Το σημαντικό είναι πώς συνεχώς αναδύονται νέα προβλήματα όπως π.χ. η δωρεάν διάθεση των φαρμάκων υψηλού κόστους από τα φαρμακεία, τα λανθασμένα ειδοποιητήρια του ΤΣΑΥ (ΕΦΚΑ) που τελευταία έχουν κατακλύσει τα φαρμακεία μας και μόνο αμελητέα δεν είναι, και άλλα πολλά.
Αν πρέπει να τα συνοψίσω-για να μην τα αναφέρω ένα προς ένα- θα έλεγα πως τα δύο κύρια προβλήματα τα οποία απασχολούν τα μέλη μας είναι πρώτον ο κίνδυνος της μη βιωσιμότητας της πλειοψηφίας των μελών, και δεύτερον η έλλειψη διεκδίκησης και μαχητικότητας από μεγάλη μερίδα του συνδικαλιστικού κόσμου. Το αν πρόκειται για συνδικαλιστικό μυθριδατισμό, συνδικαλιστική ρηχότητα ,φοβία ή … κάτι άλλο θα μας το πει ο ιστορικός του μέλλοντος. Τα μέλη μας είναι εξοργισμένα με τη στάση αυτή των διαφόρων παρατάξεων.
2.     Ο απολογισμός ενός έργου δεν είναι εύκολη υπόθεση, όταν τα προβλήματα-λυμένα και άλυτα- μέσα στα μνημονιακά χρόνια έγιναν τριψήφιο νούμερο…
Παρόλα αυτά ήμασταν οι μόνοι που ως παράταξη ζητήσαμε και επιτύχαμε την προσφυγή μας στην επιτροπή αναφορών στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το ιδιοκτησιακό, όπως και τη διαμόρφωση ενός ενιαίου ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων για όλα τα μέλη του Συλλόγου, το οποίο να είναι κατά το δυνατόν κοινά αποδεκτό και υλοποιήσιμο.
Ένα επίσης από τα πολύ σοβαρά θέματα που αντιμετωπίστηκε με επιτυχία ήταν και αυτό της εισόδου των ΜΗΣΥΦΑ στα σούπερμάρκετ και άλλα κανάλια διανομής. Θεωρούμε ότι ήταν μεγάλη επιτυχία, η εφεύρεση – δημιουργία των ΓΕΔΙΦΑ που με τις προϋποθέσεις που όρισε ο νόμος γι’ αυτά και για την εισαγωγή τους στα σουπερμάρκετ, δεν υπήρξε ούτε ένα φάρμακο μη συνταγογραφούμενο να οδηγηθεί στα ράφια των σουπερμάρκετ. Κατά την προεδρεία μας στον ΠΦΣ ήμασταν μία από τις ελάχιστες εξαιρέσεις οι οποίοι νίκησαν έναντι μνημονιακής απαίτησης.
Στα μέσα Σεπτέμβρη προέκυψε το θέμα με τις πλασματικές οφειλές στο 20% των φαρμακοποιών. Ο ΠΦΣ και διάφοροι συνδικαλιστικοί κύκλοι πρότειναν την ένταξη στις 120 δόσεις έως ότου ξεκαθαριστεί το θέμα. Εμείς κάναμε αλλεπάλληλες οχλήσεις στον ΕΦΚΑ και στο Υπουργείο τηλεφωνικά και γραπτά, κι αφού δεν προθυμοποιήθηκαν να κατεβάσουν τα εσφαλμένα ειδοποιητήρια τότε ζητήσαμε ακρόαση από όλα τα κόμματα της βουλής. Στα δύο κόμματα τα οποία μας δέχτηκαν, όπως πάντα πήγα μόνος, δεν ήρθε κανείς για βοήθεια…Στις 09/10 καταγγείλαμε με Δελτίο Τύπου προειδοποιώντας και στις 11/10 επιδόθηκε το εξώδικό μας. Λίγες μέρες μετά κάναμε καταγγελία στο Σώμα Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης. Εκεί φανερώθηκε ότι ο ΕΦΚΑ δεν έχει κάνει ποτέ ισολογισμό κι άρχισε η επιτάχυνση της επίλυσης. Ο ΠΦΣ ζήτησε την ακύρωση των εσφαλμένων ειδοποιητηρίων στις 08/11.  Άρα η αρχική μου θέση από το Σεπτέμβρη ήταν σωστή και η μόνη παράταξη η οποία μαχόταν σε αυτή την κατεύθυνση ήταν η δική μας. Οι  υπόλοιποι είχαν μείνει στα ευχολόγια.
Τον Ιούλη ήμασταν οι μοναδικοί οι οποίοι ανέδειξαν το πρόβλημα με τη συνταγογράφηση των ναρκωτικών και μόνο εμείς υποστηρίξαμε ότι χρειάζεται νομοθετική/υπουργική παρέμβαση την ώρα που οι άλλοι εύχονταν να λύσει ένα νομικό θέμα η ΗΔΙΚΑ, απίστευτα πράγματα.
Νομίζω ότι αυτή η λίστα δεν έχει τέλος, δε θυμάμαι κάποια ήρεμη βδομάδα κατά την οποία να μην δουλεύαμε 3-4 μεγάλα θέματα παράλληλα. Ανέφερα κάποια από τα πιο κομβικά θέματα και κάποια πρόσφατα. Το εχέγγυο για το οποίο ρωτήσατε είναι ότι δεν υπήρξε θέμα το οποίο να μην κυνηγήσαμε. Ως παράταξη με την παρουσία μας έχουμε ταυτίσει το ΦΣΑ με τη μαχητικότητα.
Ασφαλώς θα μπορούσαν να γίνουν πολύ περισσότερα, όμως το περιβάλλον του αθέμιτου ανταγωνισμού και της ανάγκης για προσωπική επιβίωση έχουν πλήξει καίρια την συλλογική αντιμετώπιση των προβλημάτων και ως εκ τούτου, και τη δυναμική που απορρέει από αυτήν.
3.     Όντως η συμμετοχή ήταν χαμηλή, και σε αυτό επέδρασαν εξωγενείς παράγοντες, όπως η φοβερή κακοκαιρία της ημέρας της εκλογικής αναμέτρησης. Είναι πολύ σημαντική η συμμετοχή όλων των μελών μας στην εκλογική διαδικασία, όχι για την κάθε παράταξη ξεχωριστά, αλλά γι’ αυτήν καθαυτή, την υπόσταση του συλλόγου.
Σύλλογος δεν είναι το εννεαμελές Διοικητικό Συμβούλιο, ούτε οι εκπρόσωποι που κατά διαστήματα επιδιώκουν την προσωπική τους καταξίωση. Σύλλογος είναι η συλλογική προσπάθεια για τη διεκδίκηση του εφικτού. Η συμμετοχή των μελών μας στην εκλογική διαδικασία, σημαίνει άρνηση παράδοσης θεσμών και συλλογικών οργάνων σε άτομα που επιλέγονται από άλλους, για εμάς, όπως ακριβώς κατηγορούμε όλους αυτούς τους πολιτικούς αστέρες, που επιβάλλουν κανόνες διαβίωσης και επιβίωσης για εμάς, χωρίς εμάς. Η πραγματική ελευθερία διασφαλίζεται πρωτίστως μέσα από τη συμμετοχή στα κοινά.
4.     Άμεση προτεραιότητα της νέας Διοίκησης δεν μπορεί να είναι άλλη, από την αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας αλλά και της πολιτικής που βλάπτει τα φαρμακεία ανεξάρτητα από το αν αυτά είναι μεγάλα ή μικρά.
Αυτό δεν αφορά μόνο την αρχή, αλλά έναν συνεχή αγώνα χωρίς να επαναπαυόμαστε ποτέ. Ήδη υπάρχουν θέματα στη μέση τα οποία τρέχουν (ΕΦΚΑ, ΦΥΚ, ΩΡΑΡΙΟ), υπάρχουν θέματα από το «χθες» -πραγματικές στρεβλώσεις- από την απότομη οικονομική «προσαρμογή» της χώρας στα οποία πρέπει να διαπραγματευτούμε μια καλύτερη θέση, και η όποια διοίκηση τωρινή και επόμενες δεν πρέπει να ξεχνούν ποτέ πως σε αυτή τη χώρα κάθε μέρα εμφανίζεται και κάτι καινούριο.
Χρειάζεται υπευθυνότητα, μαχητικότητα και πολυπραγμοσύνη.
5.     Η πείρα μας και η ανεξαρτησία από κομματικές και άλλες δεσμεύσεις είναι αυτό που μας δίνει υπεροχή, και αναμφισβήτητα την επί χρόνια παρουσία μας στην κορυφή του συνδικαλιστικού κινήματος. Κυρίως όμως η μαχητικότητα σε αντίθεση με την σημερνή ηγεσία του ΠΦΣ που επαναλαμβάνει πρακτικές διαδρομισμού και εξάρτησης από τον κάθε Υπουργό Υγείας.
Επιπλέον φέτος στην παράταξη υπάρχουν και νέα άτομα με νέες ιδέες και όρεξη για ανεξάρτητη προσφορά υπέρ των συμφερόντων του κλάδου και μόνο. Θα μπορούσα να πω ότι στο παρελθόν έγιναν και λάθη με κυριότερο σημείο την επιλογή ατόμων, τα οποία αποδείχθηκαν όχι μόνο ανεπαρκή αλλά και διακατεχόμενα από προσωπική τάση προβολής αλλά και από κομματικές εξαρτήσεις… Και αυτό αφορά προσωπική ευθύνη, την οποία αναλαμβάνω εξ’ ολοκλήρου.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΑΓΡΕΣ,
Επικεφαλής του Συνδυασμού Νέος Δρόμος Φαρμακοποιών Αττικής»

1.     Tα κυριότερα γενικά προβλήματα, που γεννούν πολλά παρακλάδια και απασχολούν τους φαρμακοποιούς σήμερα, συμπεριλαμβανομένων των συναδέλφων μας στην Αττική, είναι:
– Το αδικαιολόγητα χαμηλό περιθώριο κερδοφορίας στα φάρμακα, που εμποδίζει σοβαρά τον φαρμακοποιό ορισμένες φορές να καλύψει ακόμα και τα έξοδα του Φαρμακείου του,
– Οι συνεχείς μειώσεις τιμών των φαρμάκων που διακινούμε, που προκαλούν μία δυσοίωνη προοπτική αλλά και συνάμα εντείνουν το φαινόμενο των ελλείψεων φαρμάκων,
– Οι ελλείψεις στα φάρμακα,
– Ο άγριος και άναρχος ανταγωνισμός στα παραφάρμακα με την παρουσία μεταξύ άλλων και των e-shop, που προκαλεί την αφαίμαξη μίας δευτερεύουσας αλλά ζωτικής πηγής ρευστότητας για τα Φαρμακεία,
– Η απουσία σταθερού θεσμοθετημένου περιθωρίου κέρδους για τα Φαρμακεία, καθώς και η απουσία θεσμικού ασυμβίβαστου παραγωγού-παρόχου στα ιατροτεχνολογικά προϊόντα, που καθιστά τα Φαρμακεία όμηρους των κερδοσκοπικών ορέξεων πλήθους εταιρειών και τα εμποδίζει έτσι να δραστηριοποιηθούν σοβαρά σε αυτό το κομμάτι των αγαθών υγείας,
– Η απροθυμία της Πολιτείας να αναγνωρίσει έμπρακτα τη διαπιστωμένα ζωτική και αναντικατάστατη συμβολή των Φαρμακείων στην ασφαλή και με ποιοτικά εχέγγυα χορήγηση των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (νοσοκομειακά φάρμακα),
– Η αβεβαιότητα για το μέλλον και η αργή και δύσκολη πορεία εξέλιξης του επιστήμονα και επαγγελματία φαρμακοποιού, που ενώ βρίσκει ένα σώμα επιστημόνων έτοιμο, προσκρούει σε στερεότυπα και θεσμικές συνήθειες δεκαετιών στην προσπάθειά της να εκφραστεί συστημικά.
Τα παραπάνω είναι τα πρώτα και κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα όλοι οι φαρμακοποιοί ανεξαιρέτως.
Σε τοπικό επίπεδο, στην Αττική, αντιμετωπίζουμε επιπλέον και το σοβαρό ζήτημα του λαϊκισμού πολλές φορές κάποιων κέντρων λήψης αποφάσεων εκτός Φαρμακείων, τα οποία εμμένουν δογματικά να θεωρούν τα Φαρμακεία ως εμπορικά καταστήματα και να έχουν έτσι τις αντίστοιχες αυταπάτες και απαιτήσεις στο μυαλό τους από αυτό,
Κάτι που όχι λίγες φορές έχει παρασύρει και μερίδα ανυποψίαστων πολιτών αδίκως εναντίον των φαρμακοποιών.
2.     Για όλα λοιπόν τα προβλήματα που σας περιέγραψα παραπάνω, ο ΝΕΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ είμαστε Η ΜΟΝΗ παράταξη που όχι μόνο έχουμε μελετήσει και εκπονήσει αναλυτικό και υλοποιήσιμο σχέδιο δράσης που έχει κατατεθεί στα Θεσμικά Όργανα του κλάδου μας, αλλά και έχουμε παρέμβει και επικοινωνιακά με εντονότατη παρουσία και με συνέχεια.
Ταυτόχρονα όμως έχουμε συμβάλει πρωταγωνιστικά ή/και επιτύχει με δική μας πρωτοβουλία σημαντικές νίκες υπέρ του κλάδου μας, όπως ενδεικτικά:
– Να διατηρηθεί το περιθώριο κέρδους μας στα ΜΥΣΥΦΑ και να αποτραπεί η ολοκληρωτική απελευθέρωσή τους,
– Να ξεκλειδώσει η συνταγογράφηση των αντιγριπικών εμβολίων από εμπορική ονομασία σε δραστική ουσία,
– Να επαναρυθμιστεί έστω και μερικώς το ωράριο λειτουργίας των Φαρμακείων και να διασωθεί ο κοινωνικά ζωτικός θεσμός των Εφημεριών,
– Να εκσυγχρονιστεί και να απλοποιηθεί η γραφειοκρατία στο e-ΔΑΠΥ,
και γενικώς έχουμε αμέτρητες άλλες επιτυχίες και ενεργές προσπάθειες σε πλήθος ζητημάτων.
Αλλά και σε καθημερινό, καθώς και σε τοπικό επίπεδο, έχουμε προσφέρει με συνέχεια και ακούραστα τεράστια υπηρεσία στους συναδέλφους μας, βοηθώντας συναδέλφους σε πλήθος προβλήματα και αδιέξοδα του πάγκου, αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά οποιονδήποτε διαβάλλει τον κλάδο και τον επιβουλεύεται, συμμετέχοντας ενεργά στη συνεχή προσπάθεια εκσυγχρονισμού του ΦΣΑ (ενδεικτικά είμαστε η μοναδική παράταξη που έχει εκπονήσει πλήρες και ολοκληρωμένο σχέδιο απλοποίησης και εκσυγχρονισμού των Εφημεριών του Συλλόγου μας),
υπερασπιζόμενοι τον Σύλλογό μας σε Δικαστήρια και ΜΜΕ όποτε έχουμε προκληθεί αδίκως, λαμβάνοντας σημαντικές πρωτοβουλίες έμπρακτης στήριξης συναδέλφων που έχουν πληγεί από Φυσικές Καταστροφές, όπως οι συνάδελφοί μας στη Μάνδρα και τη Μαγούλα στις πλημμύρες του 2017 και γενικώς ευρισκόμενοι πάντα και σε όλα τα ζητήματα παρόντες, ενεργοί και πανέτοιμοι.
Υπάρχουν παρατάξεις που είναι εγκλωβισμένες σε μία εσωτερική δική τους πάλη για το αν γι’ αυτές έχουν μεγαλύτερη σημασία οι συνάδελφοί τους ή η προσωπική ωφέλεια του επικεφαλής τους ή του κόμματος στο οποίο λογοδοτούν.
Υπάρχουν παρατάξεις που δεν έχουν προσφέρει ποτέ τίποτα για τον κλάδοδεν γνωρίζουν καν τα ζητήματα που απασχολούν τους συναδέλφουςείναι άφαντες και ανύπαρκτες στα Θεσμικά Όργανα, παρόλο που οι επικεφαλείς τους είναι χρόνια εκλεγμένοι σε αυτά αλλά δημοσιεύουν ευφάνταστα και λαϊκίστικα προεκλογικά προγράμματα, τα οποία φυσικά δεν τα εννοούν, ούτε είναι σε θέση να τα υλοποιήσουν.
Αν ήθελαν και μπορούσαν θα το είχαν προσπαθήσει ήδη εδώ και καιρό και δεν θα περίμεναν να θυμηθούν τα ζητήματα προεκλογικά και μόνο.
Εμείς από την άλλη μεριά έχουμε αποδείξει με τις πράξεις μας πως ό,τι λέμε το εννοούμε και αργά ή γρήγορα το κάνουμε πράξη.
Συνεπώς, εφόσον οι εκλογές είναι η διαδικασία ανάδειξης των καταλληλότερων για να εκπροσωπούν τους συναδέλφους μας και να ισχυροποιούν τον κλάδο οδηγώντας τον με αισιοδοξία στο μέλλον,
μπορούμε με βεβαιότητα να υπερηφανευτούμε ότι είμαστε η καταλληλότερη επιλογή να στηρίξει κανείς με την ψήφο του.
3.     Να τονίσουμε αρχικά, για το τυπικό, ότι η συμμετοχή στις εκλογές, βάσει της Νομοθεσίας, είναι υποχρεωτική, εκτός διαπιστωμένης ανωτέρας βίας.
Παρόλα αυτά, στο ουσιαστικό του θέματος πρέπει να θυμίσουμε ότι η αποχή στρέφεται τελικά εναντίον εκείνων που απέχουν, και ταυτόχρονα όλων των συναδέλφων επειδή αποδυναμώνει τους Συλλόγους, και έτσι τους στερεί τη δύναμη να προσφέρουν στα μέλη τους.
Αν λοιπόν αναλογιστεί κανείς ότι η εναλλακτική λύση, εκτός Συλλόγων, στη λήψη αποφάσεων για τα Φαρμακεία είναι να λαμβάνονται αποφάσεις από τρίτους χωρίς να μπορούμε να τις επηρεάσουμε καθόλου, δηλαδή να λαμβάνονται αποφάσεις χωρίς να παίρνουν υπ’ όψη το δίκαιο και το συμφέρον μας, καταλαβαίνει κανείς πόσο χειρότερη θα γίνει η ζωή μας αν αυτό τελικά παγιωθεί εξαιτίας, μεταξύ άλλων, και της αποχής μας στις εκλογές.
4.     Το πρώτο και κύριο, για εμάς, που πρέπει να γίνει από τη νέα Διοίκηση, είναι να συμφωνήσει σε ένα σχέδιο τριετίας για τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αττικής (ΦΣΑ-ΝΠΔΔ) αλλά και για τον κλάδο συνολικά, εφόσον ο ΦΣΑ είναι ο μεγαλύτερος Σύλλογος της Χώρας και έχει έτσι αναπόφευκτα βαρύνουσα αξία σε όλα τα ζητήματα των Φαρμακείων και πανελλαδικά.
Εμείς έχουμε καταθέσει και δημοσιοποιήσει ρεαλιστικό και μελετημένο πρόγραμμα για την επόμενη 3ετία, και όχι υποκριτικό και λαϊκίστικο ή κάτι που απλά θυμηθήκαμε να πούμε δημοσίως προεκλογικά για να ξεγελάσουμε και θα αναζητήσουμε συμμαχίες με οποιαδήποτε παράταξη μας έχει αποδείξει έμπρακτα ότι μπορεί να συμβάλει αυτό το πρόγραμμα να υλοποιηθεί.
Κάτι που διαβασμένο ανάποδα σημαίνει φυσικά ότι θα κρατήσουμε αποστάσεις, καλοπροαίρετα και διακριτικά αλλά πάντως αποστάσεις,
από παρατάξεις, ανεξαρτήτως σύνθεσης μελών ή ηλικίας επικεφαλήςπου με τη μέχρι τώρα στάση τους έχουν αποδείξει ότι ποτέ τους δεν ήθελαν αληθινά, και έτσι δεν έχουν προσφέρει τίποτα στον κλάδο,
ή έχουν κρυφή επιθυμία να υπηρετήσουν πρωτίστως κάποιο πολιτικό κόμμα και όχι τα Φαρμακεία μας,
ή έχουν κρυφή επιθυμία να καπηλευτούν τις θέσεις Διοίκησης του ΦΣΑ για να ωφεληθεί ατομικά ο επικεφαλής τους πάνω στις πλάτες των ανυποψίαστων συναδέλφων του,
στάσεις που θεωρούμε όχι απλώς αναχρονιστικές, επικίνδυνες και χρεοκοπημένες, αλλά και απαράδεκτες και ασυγχώρητες,
και για εμάς κανονικά θα πρέπει να εκλείπουν τελείως από τα κοινά.
5.     Τρία πράγματα:
Α) Η νεανικότητά και η φρεσκάδα της. Παρόλο που τα στελέχη μας καλύπτουν όλο το ηλικιακό φάσμα, η πλειοψηφία των στελεχών μας είναι νεαρά άτομα, που ταυτόχρονα όμως έχουν χρόνια εμπειρία στα κοινά από διάφορες θέσεις διοίκησης, και με αξιοσημείωτο έργο ο καθένας μέχρι στιγμής.
Και μέσα στο σύνολο υπάρχουν και παλαιότεροι και ακόμα εμπειρότεροι συνάδελφοι οι οποίοι προσφέρουν πολύτιμη βοήθεια και συμβουλές με την πολύχρονη εμπειρία τους και την πολύπλευρη γνώση τους πάνω στα φαρμακευτικά θέματα.
Β) Η συνεχής, συνεπής και αποδοτικότατη δραστηριότητά μας στον χώρο. Εμείς δεν είμαστε μία παράταξη των εκλογών. Ούτε της καρέκλας.
Ασχολούμαστε ενεργά εδώ και χρόνια στα κοινά, όλο τον χρόνο, και με όλα τα θέματα.
Αν ανατρέξετε παραπάνω σας απαρίθμησα μόνο ένα μικρό δείγμα του τι έχουμε προσφέρει και πετύχει για τα Φαρμακεία και τον κλάδο, και υπάρχει μεγάλη λίστα με δράσεις και επιτυχίες μας.
Συνεπώς είμαστε εγγύηση ότι όσο ισχυρότερη είναι η παρουσία μας στη Διοίκηση του ΦΣΑ, τόσο μεγαλύτερο θα είναι το όφελος για τον κλάδο μας και για τους συναδέλφους.
Γ) Η αναγνωρισιμότητά μας και η ευπρέπειά μας. Είμαστε γνωστοί σε όλους τους συναδέλφους, και φροντίζουμε πάντα να προσηλωνόμαστε στα προβλήματα και στις ευκαιρίες για τα Φαρμακεία,
αποφεύγοντας συνειδητά να συμμετέχουμε σε στείρες αντιπαραθέσεις με άλλους συναδέλφους, συνδικαλιστές και μη.
Αυτό μας μετατρέπει σε δύναμη ενότητας για τον κλάδο, σε συνδυασμό με τα δύο παραπάνω σε δύναμη που εμπνέει προοπτική και ελπίδα.
Και αυτό μας το αναγνωρίζουν πλατιά όλοι οι συνάδελφοι.
ΜΠΑΜΠΗΣ ΚΡΑΝΙΩΤΗΣ,
Επικεφαλής του Συνδυασμού
«Φαρμακευτική Αναμόρφωση»

1.     Ως παράταξη θεωρούμε ότι τα τρία μεγαλύτερα και βασικότερα προβλήματα του Συλλόγου μας και του κλάδου μας γενικότερα, είναι η έλλειψη φαρμάκων, το ωράριο λειτουργίας και η μεταβολή της αγοράς με την έλευση της ηλεκτρονικής εποχής.
Πιο αναλυτικά, θεωρούμε ότι η έλλειψη φαρμάκων, η οποία συνεχώς αυξάνεται, δημιουργώντας ένα καθημερινά δύσκολο πρόβλημα, είναι υψίστης σημασίας για εμάς και θα πρέπει από την επόμενη μέρα της ανάληψης της νέας διοίκησης να βρεθούν τρόποι να επιλυθεί. Ο κοινωνικός μας ρόλος ως φαρμακοποιοί, μας επιβάλλει να είμαστε σωστοί και έτοιμοι ανά πάσα στιγμή όμως οι ελλείψεις ολοένα και περισσότερων σκευασμάτων μας δένουν τα χέρια στην προσπάθεια εξυπηρέτησης των ασθενών μας.
Άλλο ένα τεράστιο θέμα που χρίζει άμεσης αντιμετώπισης είναι το ωράριο λειτουργίας. Μπορεί να μην είναι άμεσα ορατά τα αποτελέσματα που θα επιφέρει, όμως αν δεν διορθωθεί άμεσα, θα γιγαντωθεί τόσο που οι συνέπειες θα είναι μη αναστρέψιμες. Δεν μπορεί ένας μέσος φαρμακοποιός να αναγκάζεται να προσλάβει υπαλλήλους ή να ξημεροβραδιάζεται στο φαρμακείο του. Είμαστε ίσως ο πιο σκληρά εργαζόμενος κλάδος και αυτό έχει συνέπειες στην προσωπική μας ζωή. Πώς τα νέα μέλη που ξεκινούν μια νέα επιχείρηση θα μπορέσουν σε βάθος χρόνου να δημιουργήσουν οικογένεια με ένα τέτοιο εξοντωτικό ωράριο λειτουργίας; Πώς θα μπορέσουν να προσλάβουν κάποιον υπάλληλο για να εξασφαλίσουν λίγο ελεύθερο χρόνο με την οικογένεια τους, όταν το ποσοστό κέρδους συνεχώς μειώνεται και οι φόροι ολοένα και αυξάνονται; Προτείνουμε ο έλεγχος του ωραρίου μας να επανέλθει στο Σύλλογο και να επαναπροσδιοριστούν οι μέρες και ώρες λειτουργίας μας σε ένα πιο ανθρώπινο πλαίσιο.
Τέλος, η μεταβολή της εποχής μας σε μια νέα, περισσότερο ηλεκτρονική και ψηφιακή, θεωρούμε ότι είναι ακόμα ένα πρόβλημα. Όχι τόσο η ψηφιοποίηση της καθημερινότητας μας -αυτό άλλωστε είναι αναπόφευκτο- όσο η ομαλή μεταφορά σε αυτή του τρόπου λειτουργίας μας. Θεωρούμε ότι θα πρέπει να επανέλθει ο θεσμός της «δια βίου μάθησης», που είχαμε εισαγάγει ως παράταξη την εποχή που ο πρόεδρος μας Κρανιώτης Χαράλαμπος ήταν γραμματέας του Φ.Σ.Α. και σε συνεργασία με διάφορους φορείς και επαγγελματίες οικονομολόγους και ανθρώπους της τεχνολογίας να παρέχουμε στα μέλη μας την απαραίτητη εκπαίδευση, έτσι ώστε η νέα εποχή που έρχεται να μην αντικαταστήσει το επάγγελμά μας.
2.     Η αλήθεια είναι ότι η ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ προσφέρει στα συγκεκριμένα και σε άλλα προβλήματα όχι μόνο τα τρία τελευταία χρόνια, αλλά τα 25 τελευταία χρόνια. Η συνεχή μας παρουσία στα δρώμενα του Συλλόγου, μας δίνει την απαραίτητη εμπειρία, ώστε να είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε και να λύσουμε το σύνολο των προβλημάτων των φαρμακοποιών από την πρώτη κιόλας μέρα που θα είμαστε διοίκηση. Είμαστε μια ομάδα φαρμακοποιών που δε στεκόμαστε μόνο στην προσωπική μας παρουσία, αλλά αφουγκραζόμαστε τη φωνή και τις ανησυχίες του καθενός και της καθεμιάς συναδέρφου όσο μικρό ή μεγάλο φαρμακείο έχει. Είμαστε συνεπείς και πάντα δίπλα στο συνάδερφο, γιατί βάζουμε την ουσία της λέξης και του όρου «συνάδερφος» σε κάθε μας απόφαση και πρόταση. Πρέπει να καταλάβουμε επιτέλους ότι όποια οπτική και πολιτική άποψη έχει ο καθένας, οι καθημερινές προκλήσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε πίσω από τον πάγκο μας δεν έχουν ούτε χρώμα ούτε κόμμα. Είμαστε μια ομάδα και πρέπει να λειτουργήσουμε έτσι.
3.     Είναι γεγονός ότι η χαμηλή συμμετοχή των περασμένων εκλογών δεν ικανοποίησε κανέναν. Είναι επίσης γεγονός ότι αυτή η μη συμμετοχή είναι απόρροια της παρουσίας των ίδιων προσώπων στη διοίκηση και το γεγονός επίσης ότι με τις πράξεις και τις πρακτικές που ακολουθούν έχουν απαξιώσει τις δημοκρατικές διαδικασίες του Συλλόγου. Για Εμάς η αποχή δεν είναι η λύση. Οι συνάδερφοι πρέπει και οφείλουν να προσέλθουν στις εκλογές, να επιλέξουν τους αντιπροσώπους τους, Όμως εμείς δε στεκόμαστε μόνο στις εκλογές. Θέλουμε έναν κλάδο που οι αποφάσεις θα παίρνονται μέσα από Γενικές Συνελεύσεις με τη συμμετοχή ΟΛΩΝ των φαρμακοποιών. Θα πρέπει να λειτουργούμε όλοι μαζί και όχι ο καθένας ατομικά. Καλούμε λοιπόν από αυτό το βήμα τους συναδέρφους να προσέλθουν την Κυριακή να ψηφίσουν και να δώσουν το δικό τους μήνυμα για το αύριο του κλάδου μας. Να είναι σίγουροι ότι υπάρχει τουλάχιστον μία παράταξη που θα τους ακούσει και θα είναι δίπλα τους, όπως το κάνει τόσα χρόνια. Η Φαρμακευτική Αναμόρφωση είναι κοντά τους.
4.     Οι άμεσες προτεραιότητές μας ως νέα Διοίκηση θα είναι η ομαλοποίηση του ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων, με τους τρόπους που αναφέρθηκε παραπάνω και η τακτοποίηση του Διανεμητικού Λογαριασμού του Συλλόγου. Δεν μπορεί ο μεγαλύτερος Σύλλογος της χώρας να έχει θολά οικονομικά σημεία και αδιαφανείς συναλλαγές. Πρέπει όλοι οι φαρμακοποιοί να γνωρίζουν πόσα χρήματα συνεισφέρουν στο Σύλλογό τους και που πηγαίνουν αυτά. Δεν μπορείς να ζητάς από το Κράτος να κάνει για σένα οικονομικές μεταρρυθμίσεις και να είναι τυπικό στις πληρωμές του όταν εσύ δεν είσαι τυπικός απέναντι στα μέλη σου και δεν έχεις τακτοποιημένα τα του οίκου σου. 
5.     Το κυρίαρχο στοιχείο της παράταξής μας είναι η συνέπεια των λόγων μας απέναντι στα Μέλη του Φ.Σ.Α., η τιμιότητα και η ειλικρίνεια μας. Είμαστε καθημερινά δίπλα στους συναδέρφους μας, κάθε ένας από εμάς, ώστε να βοηθήσουμε στα απλά καθημερινά προβλήματα, αλλά και στα μεγαλύτερα. Έχουμε ένα όραμα για το μέλλον το δικό μας και των νέων ανθρώπων που επιλέγουν το κοινωνικό λειτούργημα του Φαρμακοποιού ως επάγγελμα και με την ισχυρή ψήφο που θα λάβουμε στις εκλογές της Κυριακής θα το υλοποιήσουμε με τη βοήθεια όλων όσων μας στηρίξουν και όσων όχι. Το όραμά μας είναι ένας φαρμακευτικός κόσμος με νέα μέλη, με όρεξη για ομαδική συνεισφορά στον τόπο και στην κοινωνία μας, με την εμπειρία των παλαιότερων να συμπληρώνει τη νεανική ζωντάνια και μαζί όλοι να δημιουργήσουμε ένα Φαρμακευτικό Σύλλογο που θα είναι αρωγός στις προσπάθειες κάθε πολίτη αυτής της χώρας για ένα καλύτερο μέλλον.

Πηγή : dailypharmanews.gr

Κοινοποίηση
Scroll to Top