Ενημέρωση για την συνταγογράφηση κι εκτέλεση συνταγών με ναρκωτικά

       

                                                                                                          

Προς 
Τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους  
Ενημέρωση για την συνταγογράφηση κι εκτέλεση συνταγών με ναρκωτικά
Με πρωτοβουλία του ΠΦΣ πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 25/7 συνάντηση υπηρεσιακών παραγόντων του ΕΟΠΥΥ, της ΗΔΙΚΑ και του Υπουργείου Υγείας, παρουσία αντιπροσωπίας του ΠΦΣ, στην οποία συζητήθηκαν επισταμένως τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από την εφαρμογή του Ν.4600/2019.

Αποτέλεσμα αυτής της πρωτοβουλίας ήταν να εκδοθεί διευκρινιστική εγκύκλιος από το Υπουργείο Υγείας με αριθμ. πρωτ 2992/30.7.2019 την οποία και σας επισυνάπτουμε   και να γίνει ενημέρωση της ΗΔΙΚΑ, σχετικά με την συνταγογράφηση ναρκωτικών ουσιών που δεν έχουν ταινία γνησιότητας (πχ μορφίνης, πεθιδίνης).

Σας διευκρινίζουμε τον τρόπο συνταγογράφησης των ναρκωτικών ουσιών μετά την εφαρμογή του παραπάνω νόμου:
1- Από 15/7/2019 και μετά, η συνταγογράφηση ναρκωτικών ουσιών γίνεται ηλεκτρονικά! Το νέο έντυπο συνταγής φέρει σήμανση «Ειδική Συνταγή Ναρκωτικών» και δεν χρειάζεται να συνοδεύεται από τις παλιού τύπου ειδικές  συνταγές (κόκκινες, μονόγραμμες/δίγραμμες)
2- Εξαιρούνται μόνο οι παρακάτω περιπτώσεις, για τις οποίες η συνταγογράφηση θα γίνεται όπως και πριν με χειρόγραφες κόκκινες, μονόγραμμες/δίγραμμες, έως ότου το μηχανογραφικό σύστημα της ΗΔΙΚΑ προσαρμοστεί στις διατάξεις του νέου Ν.4600/2019: 
   Ασφαλισμένοι φορέων (πχ ΥΠΕΘΑ – ΓΕΑ, ΓΕΝ, ΓΕΣ , Τράπεζα της Ελλάδος) που δεν έχουν ενταχθεί στο σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης
  Πολίτες από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και οι Ευρωπαίοι πολίτες που δεν κατέχουν ΕΚΑΑ (Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας)
   Μετανάστες, που για διάφορους λόγους δεν έχουν αποκτήσει ΑΜΚΑ
  Ασθενείς  για τους οποίους  εισάγονται εκτάκτως και ατομικά μέσω ΙΦΕΤ ναρκωτικά φάρμακα εξωτερικού (μικροδέματα).
  Νοσηλευόμενοι  ασθενείς σε δημόσια νοσοκομεία (αφορά για εσωτερική διακίνηση των σκευασμάτων εντός του νοσοκομείου) ή ιδιωτικά θεραπευτήρια (που προμηθεύονται για τους ασθενείς τα φαρμακευτικά αυτά σκευάσματα από ιδιωτικά φαρμακεία).
Επισημαίνουμε ότι όσον αφορά τους κτηνιάτρους η παρ. δ του ΠΔ 148/2007 παρέμεινε σε ισχύ και εξακολουθεί να ισχύει ότι ίσχυε μέχρι σήμερα, δηλαδή : … «η συνταγή ναρκωτικών που εκδίδεται από κτηνίατρο αναγράφει ευανάγνωστα το ονοματεπώνυμο και τη διεύθυνση του ιδιοκτήτη του νοσηλευόμενου ζώου και το είδος του ζώου»
    Σε καμία άλλη περίπτωση δεν δικαιολογείται χειρόγραφη συνταγή ναρκωτικών!
 Συνοπτικές οδηγίες για την διευκόλυνση μας
ως προς την ορθή εκτέλεση των συνταγών αυτών:
 Εκτελούμε υποχρεωτικά ηλεκτρονικά τις νέες συνταγές (εκτός των παραπάνω περιπτώσεων), εκτυπώνουμε 2ο φύλλο της εκτέλεσης, υπογράφει ο ασφαλισμένος, σφραγίζουμε/υπογράφουμε, φυλλάσουμε για 3 χρόνια
  Καταγράφουμε στο Ειδικό Βιβλίο Ναρκωτικών μόνο τις συνταγές που αντιστοιχούν σε παλιές δίγραμμες (Πίνακες Β, Γ, ΓΣ σύμφωνα με το νόμο πχ Πεθιδίνες, Μορφίνες, durogesic,fentenil, για lonarid για άνω 400mg κωδεϊνης)
  Δεχόμαστε παλιές μονόγραμμες / δίγραμμες: o για συνταγές που έχουν εκδοθεί μέχρι και τις 15-7-2019 με τον παλιό τύπο και συνοδεύονται από μονόγραμμες ή δίγραμμες τις οποίες κρατάμε κανονικά o για συνταγές που είναι επαναλαμβανόμενες κι είχαν εκδοθεί με τον παλιό τύπο συνταγής o για όλες τις εξαιρέσεις που αναφέρουμε παραπάνω 
 Δεν νοείται πια χειρόγραφη απλή συνταγή για 1 εμβαλλάγιο Lonarid, όσον αφορά την ηλεκτρονική έκδοση ειδικής συνταγής ναρκωτικών. 
 Χειρόγραφες μονόγραμμες ή δίγραμμες δεν δικαιολογούνται με καμία αιτιολογία (πχ κατ΄οίκον επίσκεψη), εφόσον μπορούν να συνταγογραφηθούν ηλεκτρονικά 
 Όσες συνταγές εκδόθηκαν με την ταυτόχρονη αναγραφή άλλων φαρμάκων (ή και ναρκωτικών διαφορετικού πίνακα) για όσο καιρό το σύστημα της ΗΔΙΚΑ δεν υποστήριζε την ορθή λειτουργία θεωρούνται κανονικά εκδοθείσες και εκτελεσθείσες από τα φαρμακεία
  Τα ναρκωτικά αρνητικής λίστας (π.χ. Sival) γράφονται σε ηλεκτρονική συνταγή με 100% συμμετοχή. Την εκτελούμε ηλεκτρονικά όπως κάθε άλλη (εκτύπωση με υπογραφή παραλήπτη και φύλαξη αυτής), αλλά δεν την καταθέτουμε πουθενά.
  Η ΗΔΙΚΑ με ανακοίνωση της, έλυσε εν μέρει το πρόβλημα με την συνταγογράφηση πεθιδίνης, μορφίνης, (μπορεί να συνταγογραφηθεί και μια φύσιγγα των παραπάνω, όπως και πολλαπλάσια του 0,1 γρ. σκόνης μορφίνης). Όπως επίσης θα πρέπει να γίνεται χρήση ως ταινία γνησιότητας, ο μοναδικός αριθμός 190000000000 σε όλα τα τεμάχια των σκευασμάτων, ώστε να εκτελεστεί η συνταγή. Το παρόν ισχύει μέχρι νεωτέρας.
  Οι αποφάσεις της Περιφέρειας που λαμβάνονται για χορήγηση ναρκωτικών φαρμάκων έχουν καταργηθεί για όλες τις περιπτώσεις. Οι θεωρήσεις χειρόγραφων μονόγραμμων ή δίγραμμων συνταγών , όπου απαιτούνται εξακολουθούν και ισχύουν για τις εξαιρέσεις  που αναφέραμε παραπάνω 

Ζητήσαμε από  το Υπουργείο Υγείας ότι όταν εξαλειφθούν εντελώς οι χειρόγραφες συνταγές ναρκωτικών (μονόγραμμες ή δίγραμμες), να προβεί σε  αναμόρφωση του ν. 4600/2019  ώστε να :

1. Να καταργηθεί η έκδοση και η φύλαξη επί τριετία της ειδικής συνταγής ναρκωτικών η οποία δύναται να κρατείται σε ηλεκτρονικό αρχείο.
 2. Να καταργηθεί το ειδικό βιβλίο ναρκωτικών και να  αντικατασταθεί  με το αντίστοιχο ηλεκτρονικό. 
3. Να καταργηθεί η αρίθμηση των ειδικών συνταγών ναρκωτικών

Επιτέλους πρέπει να συνειδητοποιήσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς ότι θα πρέπει να εξαλειφθεί κάθε  περιττή γραφειοκρατική διαδικασία με στόχο την αναβάθμιση και των εκσυγχρονισμό του συστήματος φαρμακευτικής  περίθαλψης.

Ο Πανελλήνιος φαρμακευτικός Σύλλογος εκ του θεσμικού του ρόλου μπορεί να  συνεισφέρει προς την κατεύθυνση αυτή εφόσον βέβαια η Πολιτεία τον συμβουλεύεται εγκαίρως μέσα από έναν ειλικρινή και εποικοδομητικό διάλογο προς όφελος της Δημόσιας Υγείας.

                          ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ  ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ  ΣΥΛΛΟΓΟΣ

Κοινοποίηση
Scroll to Top