EPhForT: Πρόταση για προϋπολογισμό φαρμάκων βάσει των αναγκών και κρατική συνυπευθυνότητα


Ζητεί επαναπροσδιορισμό του clawback σε βιώσιμα επίπεδα
Καμπανάκι έχει σημάνει στο κυβερνητικό επιτελείο για το υπέρογκο ποσό υποχρεωτικής επιστροφής clawback στα αμιγώς νοσοκομειακά φάρμακα και της ευθείας αντίδρασης των εταιριών Φαρμασέρβ Lilly και MSD να θέσουν θέμα αδυναμίας να συνεχίζουν να παρέχουν φάρμακα αυτής της κατηγορίας στα νοσοκομεία.
Τον προβληματισμό του για το θέμα δεν έκρυψε χθες ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός σημειώνοντας όμως, ότι μέχρι στιγμής έχει την έγγραφη δέσμευση της Lilly, ότι θα συνεχίσει να διαθέτει τα απαραίτητα φάρμακα, παρά το ζήτημα που έχει δημιουργηθεί.
Σημείωσε όμως, ότι γίνονται προσπάθειες και σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Στο μεταξύ, χθες η διοίκηση του φαρμακευτικού τομέα του ΕΒΕΑ, EPhForT, έστειλε επιστολή στον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Βασ. Πλαγιανάκο και την διευθύντρια Φαρμάκου Παν. Λίτσα, παραθέτοντας τα στοιχεία του προβλήματος και προτείνουν επαναπροσδιορισμό του προϋπολογισμού βάσει πραγματικών αναγκών και επανυπολογισμό του clawback σε επίπεδα λογικά, ανεκτά και βιώσιμα.
Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του EPhForT Διονύσης Φιλιώτης και ο γραμματέας καθ. Χ. Λαμπρόπουλος, επισημαίνουν τα νομικά προβλήματα που δημιουργούνται από το καθεστώς τιμολόγησης των φαρμάκων του ν. 3816-1Α, καθώς έχουν τιμή χαμηλότερη από την χαμηλότερη τιμή της Ευρώπης, γεγονός αντίθετο με την νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, αλλά και τις σχετικής νομοθεσίας για την τιμολόγηση των Φαρμάκων.
Επιπλέον, το γεγονός αυτό οδηγεί τις φαρμακευτικές εταιρείες σε πωλήσεις με αρνητικό μικτό κέρδος, κάτι που απαγορεύεται ρητά από την ισχύουσα φορολογική νομοθεσία και αντικρούει στην Νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Αναλυτικά, στην επιστολή αναφέρεται ότι “με βάση τα σημειώματα περί «Υπολογισμού ποσού Αυτόματης επιστροφής clawback A’ Εξαμήνου 2018», που έλαβαν οι Φαρμακευτικές Επιχειρήσεις, επιβάλλεται σε αυτές η καταβολή ποσού Clawback ύψους 49.811.802,70€, το οποίο αφορά σε νοσοκομειακά σκευάσματα του ν.3816 1Α, τα οποία απευθύνονται κυρίως σε ογκολογικούς ασθενείς αλλά και σε ασθενείς σοβαρών παθήσεων απειλητικών για την ζωή.
Σύμφωνα με τα σημειώματα του ΕΟΠΥΥ οι εταιρείες καλούνται να καλύψουν ποσά που υπερβαίνουν το 60% των συνολικών πωλήσεών τους προς τον Οργανισμό, στον οποίο τα σκευάσματα αυτά τιμολογούνται σε ήδη μειωμένες κατά 13,3% τιμές σε σχέση με την τιμή παραγωγού”.
Τονίζεται ότι η φαρμακευτική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ για τα συγκεκριμένα φάρμακα έφτασε τα 77,7 εκ. ευρώ έναντι προϋπολογισμού μόλις 27,9 εκ. ευρώ, υπέρβαση της τάξης του 178%. Το γεγονός αυτό οδήγησε στο clawback των περίπου 50 εκ. ευρώ, ανεβάζοντας τη συμμετοχή της φαρμακοβιομηχανίας στο 64,1% .
Στην επιστολή σημειώνεται ότι “οι τιμές των σκευασμάτων ορίζονται ως ο μέσος όρος των τριών χαμηλότερων τιμών των χωρών τις ΕΕ.
Η βίαιη και ανεξέλεγκτη μείωση της τιμής, των ως άνω σκευασμάτων, οδηγεί στο να έχουν τιμή χαμηλότερη από την χαμηλότερη τιμή της Ευρώπης, γεγονός που είναι αντίθετο με την νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, αλλά και τις σχετικής νομοθεσίας για την τιμολόγηση των Φαρμάκων.
Πέραν τούτου, το γεγονός αυτό οδηγεί τις φαρμακευτικές εταιρείες σε αρνητικό ποσοστό μικτού κέρδους, για τις συγκεκριμένες πωλήσεις στον ΕΟΠΥΥ. Αυτό απαγορεύεται ρητά από την ισχύουσα φορολογική νομοθεσία και αντικρούει επίσης στην Νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Ο προϋπολογισμός που έχει τεθεί είναι πλήρως ανεπαρκής για να καλύψει τις ανάγκες των ασθενών.
Η κατάσταση που διαμορφώνεται είναι μη βιώσιμηΟι συνέπειες θα είναι δυσμενείς για την πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες αλλά και για τις ίδιες τις Εταιρείες και για τους υψηλής ειδίκευσης εργαζομένους των.
Προτείνουμε τον επαναπροσδιορισμό του προϋπολογισμού για την αγορά φαρμάκων νοσοκομειακής μόνο χρήσης από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και τον επανυπολογισμό του ποσού αυτόματων επιστροφών σε επίπεδα λογικά, ανεκτά και βιώσιμα.
Προτείνουμε τον υπολογισμό του προϋπολογισμού της δαπάνης βάσει των πραγματικών επιδημιολογικών αναγκών της χώρας και τη συνυπευθυνότητα του Υπουργείου Υγείας στην υπέρβαση του στόχου για ένα προβλέψιμο περιβάλλον δραστηριοποίησης των επιχειρήσεων μας”.
Πηγή : healthmag.gr

Κοινοποίηση
Scroll to Top