Σαφάρι των φαρμακοποιών να καλύψουν τους ασθενείς με φάρμακα των οποίων οι ελλείψεις δεν δηλώνονται
Στα 80 παραμένουν τα φάρμακα που βρίσκονται σε έλλειψη σύμφωνα με τις δηλώσεις των φαρμακευτικών εταιριών που κατέχουν τις άδειες κυκλοφορίας τους, είτε λόγω προβλημάτων στην παραγωγή τους, είτε λόγω της αυξημένης ζήτησής τους διεθνώς.
Σύμφωνα με την τελευταία καταγραφή του ΕΟΦ σε αυτή την κατηγορία σκευασμάτων, διαπιστώνονται αυξημένες ελλείψεις στην αγορά φαρμακείου, όπου τα φάρμακα που λείπουν έφτασαν τα 47 από 36 προ διμήνου περίπου, τα εμβόλια που λείπουν παραμένουν 9 καθόλη τη διάρκεια των καταγραφών (ένα έτος περίπου), ενώ οι ελλείψεις στα νοσοκομεία μειώθηκαν σε 20 σκευάσματα, από 22 που ήταν το περασμένο δίμηνο. Σε ότι αφορά τα φάρμακα που εισάγει το ΙΦΕΤ, αυτά μειώθηκαν δραστικά στα τέσσερα, από 14 που ήταν το προηγούμενο διάστημα.
Παρόλα αυτά, οι ανεπίσημες ελλείψεις ολοένα και διευρύνονται, με αποτέλεσμα οι φαρμακοποιοί να ζητούν από τις φαρμακαποθήκες τους τα σκευάσματα που χρησιμοποιούν οι ασθενείς της περιοχής τους και από αυτά, να είναι διαθέσιμο μόλις το ένα δέκατο αυτών και μάλιστα όχι στις ποσότητες που οι φαρμακοποιοί χρειάζονται.
Αιτία του προβλήματος είναι οι χαμηλές τιμές που ισχύουν στη χώρα μας, με αποτέλεσμα να είναι ελκυστικά τόσο για παράλληλες εξαγωγές, όσο για την απλή περίπτωση αλλοδαπών που ζουν στη χώρα μας, όμως κατάγονται από γειτονικές χώρες και οι οποίοι αγοράζουν τα φάρμακα που βρίσκουν εδώ, για να προμηθεύσουν τις οικογένειές τους που βρίσκονται πίσω, στη χώρα προέλευσής τους…
Οι τρόποι για την κάλυψη της αγοράς, περιλαμβάνουν … ανταλλαγές μεταξύ των φαρμακοποιών με φάρμακα που έχει ο ένας και καλύπτει τον άλλο, ή οι απευθείας προμήθειες από τις φαρμακευτικές – εφόσον λειτουργούν σχετικό κανάλι διάθεσης των προϊόντων τους, αλλά κι εκεί, τα πράγματα δεν είναι ρόδινα. Συχνά οι πρακτικές πώλησης περιλαμβάνουν την επίδειξη της συνταγής για τον ασθενή που προορίζεται το φάρμακο ή η αγορά φαρμάκων ενός προκαθορισμένου ελάχιστου κόστους.
Με δεδομένα τα παραπάνω, το σύνολο της αγοράς βρίσκεται σε αναμονή για τις επικείμενες αλλαγές στο χώρα του φαρμάκου, οι οποίες θα έρθουν με το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που έχει κατατεθεί στη Βουλή, από την οποία αναμένεται το χρονοδιάγραμμα επεξεργασίας του.
Πηγή : healthmag.gr