Ελλείψεις στο νέο σύστημα πρωτοβάθμιας υγείας – Μέτρα κάλυψης των κενών

Στόχος η οργανωμένη πρόσβαση των ασθενών – Συμβάσεις και με ειδικούς γιατρούς μέσω ΕΟΠΥΥ
Μόλις 1,1 εκατομμύριο πολίτες έχουν εγγραφεί μέχρι σήμερα σε οικογενειακό γιατρό, ενώ άλλοι 400.000 βρίσκονται σε αναμονή. Από την 1η Ιανουαρίου, οι πολίτες αυτοί θα εξυπηρετούνται από το νέο δίκτυο, δωρεάν, φιλικά και γρήγορα.
Στις 101 ΤΟΜΥ που λειτουργούν σήμερα (από τις προβλεπόμενες 239), έχουν γίνει πάνω από 500.000 επισκέψεις και από αυτές μόνο το 1,5% χρειάστηκαν παραπομπή σε γιατρό άλλης ειδικότητας ή σε νοσοκομείο, έχουν εκδοθεί 350.000 συνταγές, ενώ έχουν καταρτιστεί 150.000 ηλεκτρονικοί φάκελοι  ασθενών. 
Τα παραπάνω ανακοίνωσαν σήμερα ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθόςκαι ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας Σταμάτης Βαρδαρός, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου για τον τρόπο εφαρμογής του θεσμού του οικογενειακού γιατρού.
Ο υπουργός παραδέχθηκε τις ελλείψεις στο νέο σύστημα, λέγοντας πως δεν διαθέτει την προβλεπόμενη στελέχωση – απέδωσε το πρόβλημα στη φυγή μεγάλου αριθμού γιατρών στο εξωτερικό, ενώ επεσήμανε τις δυσκολίες ανεύρεσης χώρου στέγασης των νέων δομών. Τόνισε όμως, ότι το έλλειμμα στην ΠΦΥ είναι διαχρονικό, επισημαίνοντας όμως τη στήριξη που παρείχαν στους κατοίκους της υπαίθρου τα Κέντρα Υγείας.
Πρόσθεσε ακόμη, ότι τα πολυϊατρεία του ΙΚΑ “έκλεισαν με άσχημο τρόπο το 2014”, αφήνοντας σημαντικό κενό, το οποίο η σημερινή πολιτική ηγεσία προτίθεται να καλύψει.
Με το νέο σύστημα ΠΦΥ, στόχος είναι να καλυφθούν οι ΤΟΜΥ με επαγγελματίες Υγείας, οι οποίοι θα έχουν την ευθύνη της συνολικής διαχείρισης των ασθενών: από τους εμβολιασμούς μέχρι τις παραπομπές και από τις εξετάσεις μέχρι την παρακολούθηση, με δομημένη πρόσβαση στο σύστημα, χωρίς φραγμούς και εμπόδια, με ολιστική προσέγγιση και κατάρτιση του ατομικού φακέλου υγείας και όχι  μόνο συνταγογράφηση. 
Ιατρική κάλυψη
Ήδη υπάρχουν 700 συμβεβλημένοι γιατροί, ενώ παραμένει ανοικτή η πρόσκληση από τον ΕΟΠΥΥ. Σε όσες περιοχές δεν υπάρχουν συμβεβλημένοι ή γιατροί των ΤΟΜΥ, οι πολίτες θα καλύπτονται όπως και σήμερα. Ο κ. Βαρδαρός εστίασε τις περισσότερες ελλείψεις στην Αττική, και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να γίνουν και μόνιμες προσλήψεις.
Το υπουργείο θα εκδώσει εγκύκλιο για τα ραντεβού, τα οποία θα ταξινομούνται ανάλογα με τον βαθμό κάλυψης μίας περιοχής σε οικογενειακούς γιατρούς. Έτσι, σε μία περιοχή που υπάρχουν 10 γιατροί, ενώ έπρεπε να υπάρχουν 100, θα δεσμεύονται πολύ λιγότερα ραντεβού για τις παραπομπές.
Παράλληλα, το υπουργείο Υγείας επεξεργάζεται σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, συμβάσεις ΕΟΠΥΥ, για τις λοιπές ιατρικές ειδικότητες, πέραν των οικογενειακών γιατρών, “κατά πράξη και περίπτωση”, ανά περιοχή και ανά ειδικότητα.
Η επίσκεψη σε ειδικό γιατρό θα είναι ελεύθερη, όπως σήμερα, αλλά θα υπάρχει μεγαλύτερη αποζημίωση όταν γίνεται μέσω παραπομπής από οικογενειακό γιατρό.
Η οδοντιατρική φροντίδα θα παρέχεται μέσω του ΕΟΠΥΥ, ενώ θα υπάρξουν και 92 κινητές μονάδες με διάφορες ειδικότητες για τις απομακρυσμένες και δύσβατες περιοχές.
Θα προηγούνται οι πολίτες που έχουν εγγραφεί σε οικογενειακό γιατρό.
Οι χρόνιοι ασθενείς – όπως ήδη προβλέπεται – θα συνεχίσουν να έχουν τη φροντίδα που έχουν σήμερα, καθώς εξαιρούνται από τις παραπομπές, ενώ το ίδιο συμβαίνει με τα έκτακτα και επείγοντα περιστατικά, καθώς και όσα αφορούν γυναικολόγο, οφθαλμίατρο, ψυχίατρο και οδοντίατρο. Θα τούς χορηγούνται εξάμηνες συνταγές και θα προσδιορίζεται η κλινική τους επανεκτίμηση.

Πηγή : healthmag.gr

Κοινοποίηση
Scroll to Top